Судний день Кабміну Гройсмана: хто з міністрів може піти та що буде з коаліцією?

Читать на русском
Василь Моканполітолог

Уряду Гройсмана не загрожує відставка. З високою ймовірністю, 14 квітня влада показово проведе годину запитань до уряду і візьме паузу тривалістю в місяць, під час якої за традицією кулуарно проведе кадрові ротації в окремих міністерствах.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив політолог Василь Мокан, оцінюючи досягнення і провали уряду під керівництвом Володимира Гройсмана.

Досягнення

«Важливо, що курс реформ, який провадив уряд Яценюка, продовжено. Не відбулося кардинальної зміни вектору, що забрало би багато часу, але не факт, що було би кращим сценарієм. Другий позитивний маркер — безвіз і продовження співпраці з МВФ. Є заслуга уряду в тому, що Кабміну, Мінфіну та міжнародним кредиторам вдалося ухвалити й, головне, оприлюднити компромісний варіант меморандуму України з Фондом. Зрештою, попри скепсис, важливо, що відбулося підняття мінімальної зарплати», - такі «плюси» відзначив політолог у роботі уряду, акцентуючи, що двояка ситуація склалася з критерієм «економічного зростання».

Провали

«Попри відносну стабільність національної валюти й економічної ситуації, рівень життя населення кардинально не покращився. Зростання у 1,5-2% не відчутне, а рівень інфляції до кінця року, закладений до 8-10%, фактично вбиває будь-яке зростання соцстандартів. На цьому формується негативний імідж всієї виконавчої влади. Населення просто не бачить результату від реформ», - наголосив експерт.

Майбутнє Кабміну та коаліції: зміна політичних процесів

«Голосів у ВР за відставку Гройсмана немає і бути не може, оскільки в БПП та НФ добре спрацював «інстинкт самозбереження». Альтернативи немає, а відповідно немає й голосів за призначення нової коаліції», - переконаний Мокан.

Підсумки роботи Гройсмана: успіхи, провали, швидкі відставкиПолітичний експерт оцінив діяльність Кабінету міністрів Володимира Гройсмана та проведені в країні реформи.

«Зараз до ВР направлено письмовий звіт уряду. У пятницю відбудеться година запитань до Кабінету міністрів. Далі – місяць непленарного режиму роботи ВР майже до середини травня. Лише в травні, після відповідних торгів, влада вийде з новим кадровим розкладом. Коаліція збережеться в тому ж складі», - припустив політичний експерт.

Кадрові ротації: кого залишать поза грою?

«Крісла Гонтаревої, Голови фонду Держмайна — перші в списку. Під питанням голова АМКУ, вірогідною є заміна очільника ДФС. Неспокійно може бути в Мінінфраструктури через конфлікт Омеляна з Гройсманом. Хитається крісло під Уляною Супрун: попри те, що Гройсман її лобіює в МОЗ, представники медичної галузі та профільний комітет відкрито виступають проти неї. Блокада ОРДЛО, проблема антрациту, контрабанда може коштувати Насалику крісла міністра енергетики. Кадрові перестановки залежать від того, чи буде збережено парламентську коаліцію у форматі двох фракцій, чи упродовж місяця знайдуть третього гравця, який зніме питання щодо її легітимності де-юре та де-факто», - розповів експерт.

Хто утримається в міністерських кріслах?

«Точно поза загрозою — Аваков. Торги за крісло глави МВС порушать баланс між БПП та НФ, які на двох поділили ключові посади у владі. НФ може вийти зі складу коаліції, а це шлях до кризи і перевиборів. АП це не потрібно. Фактично Аваковим НФ шантажує Порошенка. Малоймовірні зміни і в Генпрокуратурі. Спроба повернення Шокіна через суд була сигналом не для Луценка, а для Гройсмана. Тоді говорили про прем'єрський пост для Луценка, але це було не більше, аніж інформаційна «качка», щоб натиснути на Гройсмана. Без сумніву, уряд Гройсмана залишиться, але з певними «косметичними» змінами», - спрогнозував найближчу політичну перспективу Василь Мокан.

«Слово і Діло» зафіксувало 349 обіцянок Володимира Гройсмана, більшість з яких отримали статус «виконано» — 199, що в результаті склало 57% рейтингу відповідальності політика. Всі його обіцянки доступні за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: