Купити сьогодні вугілля з Ростова, яке зайде через Харків — допомогти вижити терористам

Читать на русском
Олександр Гудимаполітичний діяч

Якщо Україна вирішить не купувати вугілля з окупованих територій, і якщо це рішення повноцінне, то його не можна купувати і в тому разі, коли воно йде, приміром, через Ростовську область та заходить через Харківську. Це логічно.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів екс-міністр палива та енергетики Олександр Гудима, оцінюючи заяву бойовиків про переорієнтацію вугільних шахт на РФ та засідання РНБО, на якому Президент поставив питання про конфіскацію вугілля з Донбасу.

«Сертифікувати та з'ясувати, що у вагонах вугілля, яке підлягає санкціям — не проблема. Повноцінна блокада може бути лише тоді, коли вугілля не купується зовсім (не важливо через яку сторону). Інші держави не дозволили б собі такого після санкцій, і єдині, хто це роблять — компанії та структури, підконтрольні РФ, які таким чином допомагають вижити Захарченку та Плотницькому», - розповідає Гудима, підкреслюючи, що нині важливо думати про торгівлю зі світовими ринками і не гаяти час для подальшого забезпечення.

«Зараз не час займатися латанням «дірок», бо якщо купити через місяць — нам виставлять одну ціну, а якщо укладати кількісні контракти на наступний рік, починаючи з вересня — це може бути інша ціна», – наголосив він.

Головне, зауважив експерт, щоб не вигадали якийсь Роттердам 2+, при якому купуватимуть за однією ціною, а виявиться, що можна було зробити це інакше.

«Сьогодні ще є час, принаймні, щоб забезпечити теплову енергетику достатньою кількістю вугілля, що буде економічно виправданим. Потрібно пробивати торгівлю зі світовими ринками, яка є прогнозованою. Це не РФ. Тому зараз треба планувати, укладати угоди та доставляти вугілля в Україну», - вважає Гудима.

Антрацитовий зашморг – як політики позбавляли Україну вугілля з окупованого ДонбасуВтрата центрального Донбасу призвела до дефіциту в Україні вугілля антрацитної групи, марок «А» і «Т». Це актуалізувало в суспільстві питання диверсифікації поставок і загального підвищення ефективності енергетичної галузі країни.

Нагадаємо, міністр енергетики та вугільної промисловості наголосив на забороні імпорту з Росії антрацитового вугілля.

«Слово і Діло» зафіксувало 24 обіцянки Ігоря Насалика, більшість з яких мають статус «у процесі». Всі обіцянки та рейтинг відповідальності доступні за посиланням.

Як влада планувала вирішити проблему дефіциту вугілля «Слово і Діло» з'ясувало в матеріалі «Антрацитовий зашморг – як політики позбавляли Україну вугілля з окупованого Донбасу».

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: