Більшість українців не знає правила безвіза з ЄС

Читать на русском
Українці масово не обізнані про правила перебування і обов'язки на території Європейського союзу.

Українці масово не обізнані про правила перебування і обов'язки на території Європейського союзу.

20 відсотків респондентів вважають, що безвізовий режим дозволить залишатися в Євросоюзі довше 90 днів.

Лише 25 відсотків опитаних українців правильно відповіли на питання, скільки можна буде перебувати на території у разі безвізового режиму (до 90 днів - ред.)

Про це повідомила прес-служба представництва ЄС в Україні з посиланням на дослідження Київського міжнародного інституту соціології, пише «Слово і Діло».

Зокрема 20 відсотків респондентів вважають, що безвізовий режим дозволить залишатися в ЄС довше 90 днів в будь-який 180-денний період.

В Євросоюзі відзначили, що це свідчить про відсутність системного роз'яснення прав і обов'язків у разі безвізу, хоч це і було однією з головних тем ЗМІ України за останні два роки.

«Тільки 5 відсотків повідомлень в пресі на цю тему містили аналітику, інші - короткі звіти про процес отримання безвіза», - відзначають в представництві.

Крім того, в українців немає достатніх знань про переваги біометричного паспорта. Лише 33 відсотки назвали наявність біометричного паспорта однією з необхідних умов для перетину Шенгенського кордону без візи.

Вікно в Європу: міфи та правила безвізового режимуПолітолог-міжнародник пояснив, як працює безвізовий режим на практиці, та чому не варто перебільшувати значення безвізу.

Разом з тим, біометричний паспорт дозволить подорожувати в ЄС без віз на 90 днів у будь-який 180-денний період.

Це можна буде робити в туристичних або службово-ділових цілях, щоб відвідати родичів або друзів; проте українські громадяни не отримають права на працевлаштування в ЄС.

Нагадаємо, сьогодні Європарламент проголосував за безвіз Україні. До запровадження безвізового режиму між Україною та ЄС залишилося всього одне рішення.

Відзначимо, що країни Балтії підтримують безвізовий режим для України і її євроінтеграцію.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: