Вікно в Європу: міфи та правила безвізового режиму

Читать на русском
Антон Кучухідзеполітолог - міжнародник

Сьогоднішнє рішення Європарламенту щодо України означає не зовсім повноцінний безвізовий режим, на який багато хто очікує. Під терміном «безвіз» юридична практика ЄС має на увазі те, що країна приєднується до Шенгенської угоди.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог-міжнародник Антон Кучухідзе, оцінюючи скасування візового режиму для українських громадян.

«Справжній та повноцінний безвіз буде, якщо Україна стане частиною Шенгену, тоді відкриються всі кордони. Але зараз Україна отримує візову лібералізацію, так зване пом'якшення візового режиму», - констатував експерт, акцентуючи увагу на тому, що пом'якшення буде досить умовним.

Безвізовий режим з ЄС відкладається. Хто винен і що робити?Останні парламентські слухання про перспективи безвізового режиму підтвердили: надій на те, що Україна найближчим часом отримає безвізовий режим з ЄС немає ні в уряду, ні в Євросоюзі.

«Той пакет документів, який раніше українські громадяни подавали в консульство для підтвердження грошей на рахунках, броні готелю, мети візиту, потрібно буде мати при собі. Те, що змінюється принципово – не буде візового збору у розмірі 35 євро. Всі документи краще мати при собі, оскільки питання можуть бути на кордоні, особливо з огляду на міграційну кризу, яка триває в ЄС, і те, що немає єдиної позиції з багатьох питань», - розповідає експерт.

Крім того, уточнив він, є ще один технічно важливий аспект. Зокрема, візова лібералізація стосується тільки громадян, які мають біометричні паспорти.

«За 2016 рік короткострокові візи були видані більше, ніж одному мільйону громадян. Логічне запитання: скільки з цих людей мають біометричний паспорт? Ті, у кого звичайні паспорти, повинні йти в консульства та займатись оформленням», - підкреслив він.

Лібералізація, якщо вона буде прийнята, стосується тільки власників біометричних паспортів. Так було в Молдові, так зараз є в Грузії. Такі правила.

«Тільки біометричний паспорт дає право користуватися цією преференцією. Всі інші – в звичайному порядку», - уточнив Кучухідзе.

Також експерт додав, що потрібно розуміти й інший аспект. В кінці лютого Рада ЄС остаточно затвердила механізм припинення візової лібералізації, в якому зазначила три критерії.

«Наприклад, якщо буде виявлено дуже високий рівень нелегальної міграції, і якщо рівень співпраці з ЄС по поверненню нелегалів буде недостатнім, ЄС залишає за собою право в будь-який час припинити лібералізацію візового режиму, і всі тоді їздитимуть в загальному порядку, як це було раніше», - проаналізував Антон Кучухідзе.

Відзначимо, українські громадяни, які є власниками біометричних паспортів, можуть подорожувати в країни ЄС на 90 днів у період кожних 180 днів.

Чого побоюються європейці, та чому в ЄС затягували візову лібералізацію з Україною багато років, журналісти «Слова і Діла» з'ясували в матеріалі «Безвізовий режим з ЄС відкладається. Хто винен і що робити?»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: