Абонплата за газ – здирницька схема олігархату для українців, замаскована під євростандарти

Читать на русском
Михайло Гончарексперт з питань енергетики

Абонплата за газ може бути впроваджена, але не в тому вигляді, в якому вона запропонована НКРЕКП, яка пішла на «договорняк» з олігархатом, а точніше стала інструментом отримання нового виду доходів.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт із питань енергетики, президент Центру глобалістики «Стратегія XXI» Михайло Гончар, оцінюючи ситуацію з введенням та відтермінуванням абонплати за газ.

«Під реформою європейського зразка замаскована абсолютно здирницька схема. Суть в тому, що влада зіграла тут не на стороні споживача, а на стороні олігархату. Це не дивно, враховуючи олігархічну природу самої влади. Проте, зараз спостерігається гра в «доброго царя та поганих бояр» з усіма цими діями щодо відтермінування», - розмірковує Гончар.

Також він уточнив, що кроки влади щодо зміни рішення НКРЕКП мають логічний вигляд, але водночас зроблені запізно.

Порівняння комунальних тарифів: Україна та США«Слово і Діло» вирішило порівняти суми, які платять за комунальні послуги в Україні та за океаном – у Сполучених Штатах Америки.

Влада для того й існує, щоб рішення стратегічного порядку, чи ті, які стосуються інтересів усього соціуму (абонплата за газ є саме таким рішенням), попередньо обговорювались та перевірялись на предмет їх відповідності не лише європейським стандартам, але й поточній економічній ситуації. Наскільки споживач, якого вже й так навантажили тягарем тарифних оплат, зможе потягнути ще один.

«Рішення має бути відкладено чи зроблено в пом'якшеній формі, яка не спричинить додаткового фінансового навантаження на споживача. В принципі, формула очевидна – просто сплатіть за газ, де включена вартість товару, послуг доставки та виділено логістичний компонент», - пояснює Гончар.

На його переконання, в тому вигляді, в якому це пропонують НКРЕКП, зміни просто дискредитують реформи та європейську практику.

«Дії влади зараз виглядають смішно. Якщо вони хотіли зіграти в гру «добрий цар та погані бояри» і вважають, що це їм вдалося, то це помилка. Для соціуму погані як цар, так і бояри», - підкреслив він.

Введення абонплати за газ без подорожчання – очевидна брехня. Згідно з попередньою схемою, виведення логістичної складової з ціни газу дало можливість знизити тариф газу. Проте, після вводу тарифікації логістичних послуг, яка не може бути однаковою в Києві та Маріуполі, ціна буде підвищена, але буде відрізнятись.

«Залежно від того, де перебуває споживач, чи розташована поблизу, наприклад, розподільча станція, буде розраховано тариф. Тому одного на всіх тарифу бути не може. Методологія має бути уніфікована», - роз’яснив енергетичний експерт.

Він відзначив, що зараз комісія має звернути увагу на Угоду про Асоціацію між Україною та ЄС, яка чітко прописує необхідність уніфікування методології та обговорення її до набуття нею чинності.

«НКРЕКП має переглянути своє рішення. Із ціни газу може бути виділена плата за поставку, транспортування. Загальна сума платежу не повинна змінитися. Просто замість однієї платіжки буде дві. Те, що зроблено, – чудовий варіант для олігархату зберегти та примножити капітал в умовах європейської реформи газового сектору», - резюмував Михайло Гончар.

Нагадаємо, Президент України та прем’єр-міністр закликали НКРЕКП призупинити рішення щодо абонплати. Засідання з даного питання відбудеться 10 квітня.

Чи справедливі ті тарифи на ЖКП, які платять українці, «Слово і Діло» спробувало з'ясувати, порівнявши їх з відповідними показниками у США. Детальніше в матеріалі Порівняння комунальних тарифів. Україна та США.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: