«Поки говорять дипломати, гармати мовчать»: як повернути Донбас?

Читать на русском
Віталій Баладиректор Агентства моделювання ситуацій

Позиція української сторони виправдана та правильна. Зараз потрібно показати всім тим, хто може ухвалювати рішення щодо РФ, що Україна робить все можливе, щоб військового протистояння на Донбасі не було.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала, оцінюючи заклик української сторони щодо відновлення переговорного процесу та позицію РФ, яка відмовилася від участі в нормандських переговорах.

«Для України це шанс показати, що навіть в односторонньому порядку ми намагаємося діяти в напрямку врегулювання конфлікту. Україна, за великим рахунком, має сама пропонувати свій порядок денний та свої пункти щодо Донбасу. Чим скоріше ми його оприлюднимо, тим вірогідніше, що наші національні інтереси будуть враховані у вирішенні питання Донбасу. Адже слід розуміти, Донбас все одно буде вирішуватись», - розмірковує Бала.

Насправді, додав він, для України навіть краще, що РФ показово відмовляється від переговорів. В такий спосіб в Кремлі демонструють, що вони не хочуть вирішувати питання миру.

«Навіть дивно, що РФ робить це в такий демонстративний спосіб, але це саме те, чого очікують від наших пропозицій: або РФ має погодитись на них та рухатись далі, або публічно визнати та заявити — ні. І в тому, і в іншому випадку Україна опиняється в більш виграшній позиції», - підкреслив політолог.

Частим є посилання на відомий вислів: «Коли мовчать дипломати, говорять гармати», та навпаки. В нашому випадку це означає, що питання Донбасу потрібно вирішувати зовсім в інший спосіб.

На переконання експерта, щоб в майбутньому вирішити всі питання, пов'язані з тимчасово окупованими територіями, слід показати майбутнє. Люди, які залишились на тих територіях, та переселенці, мають розуміти, що чекає на них далі.

«Слід йти шляхом побудови успішної країни. В першу чергу, потрібно зайнятися переселенцями та тимчасово переміщеними особами. Питання робочих місць, зайнятості, забезпечення повинні бути вирішені. Це перший візуальний момент. Люди мають чітко розуміти та бачити картинку: місце Криму в Україні таке, а Донбас матиме ось такий вигляд. Люди мають розуміти, що їх чекає в майбутньому», - пояснює Бала.

Рівень життя в ОРДЛО й на неокупованій території: порівняння заробітків і цінЗарплати і пенсії в окупованих районах Донецької й Луганської областей суттєво нижчі, ніж на підконтрольній українському уряду території, а ціни – навпаки вищі.

Тільки мета, яка буде об'єднувати всю Україну та тимчасово окуповані території, призведе до вирішення питання реінтеграції.

«Чи то дипломатія, чи то суто військовий шлях — це інструменти, які, безумовно, мають бути. Проте головне — це можливість ті інструменти застосовувати. А для цього потрібно, щоб ті люди самі хотіли жити в Україні. Якщо люди не хотітимуть цього — ні перший, ні другий спосіб не зможуть бути результативними», - резюмував Віталій Бала.

Як змінився рівень життя населення Донбасу, журналісти «Слова і Діла» з'ясували в матеріалі «Рівень життя в ОРДЛО та на неокупованій території. Порівняння зарплат і цін»

Нагадаємо, напередодні учасники Тристоронньої контактної групи в Мінську домовилися про припинення вогню на Донбасі з 1 квітня 2017 року, однак, за даними штабу АТО, обстріли не припиняються.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: