В уряді Білорусі відмовилися визнати борг за російський газ

Читать на русском
Білорусь не визнає наявність боргу за російський природний газ, але збирається продовжити переговори з Росією щодо врегулювання газової суперечки.

Білорусь вважає, що у неї немає боргу за газ перед Росією.

Про це в п'ятницю, 31 березня, заявив прес-секретар голови уряду республіки Владислав Сычевич, повідомляє БЕЛТА, передає «Слово і Діло».

Наймасштабніші антиурядові мітинги в Білорусі за час правління ЛукашенкаСучасна історія Білорусі не надто багата на масштабні акції протесту, але це не означає, що за понад 20 років незалежності держави їх не було взагалі.

«Що стосується заяв глави Міненерго Олександра Новака про неготовність Білорусі погасити так званий борг перед Росією за газ, білоруська сторона не розглядає дані кошти в якості боргу», — сказав він.

Заява Новака є неконструктивним і не відповідним тому, що насправді обговорювалося на зустрічі, підкреслив представник уряду Білорусії. «Така заява більше схоже на пропаганду, ніж на констатацію фактів», — зазначив Сычевич.

При цьому білоруська сторона наполягає або на виконання підписаної у листопаді 2011 року міжурядової угоди щодо ціноутворення на газ і супутньої нормативно-правової бази, або на узгодженні сторонами прийнятних змін в цю угоду.

30 березня Новак повідомив, що Мінськ не готовий сплатити заборгованість за поставлений Москвою газ, яка перевищує 700 мільйонів доларів.

Суперечка Москви і Мінська з приводу поставок нафти і газу виникла у січні 2016 року. Тоді Білорусь зажадала знизити вартість газу і в односторонньому порядку почала платити менше. У свою чергу Росія пов'язала це питання з поставками нафти, скоротивши їх з обіцяних 5,3 мільйона тонн в квартал до 3 мільйонів. До лютого 2017-го борг Мінська перевищив півмільярда доларів.

Раніше повідомлялося, що президента Білорусі Лукашенка запросили відвідати США.

Нагадаємо, у лютому Білорусь отримала першу нафту з Ірану через термінали Одеси.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: