Білорусь отримала першу нафту з Ірану через термінали Одеси

Читать на русском
Мінськ перебуває в пошуку альтернатив поставкам російської нафти, які були скорочені в зв'язку з неврегульованою суперечкою про борг за газ.

Білоруська держкомпанія «Білорусьнафта» придбала 80 тис. тонн (близько 600 тис. бар.) нафти з Ірану. Ця угода стала першою для Мінська з купівлі іранської нафти.

Продавцем нафти виступила національна іранська нафтова компанія NIOC, передає «Слово і Діло» з посиланням на Reuters.

Нафта з Ірану була продана польській «дочці» «Білорусьнафти» – компанії Beloil Polska. Нафта прибуде до Одеси й латвійського Вентспілса, звідки залізницею вирушить до Білорусі, уточнюють два джерела Reuters, знайомих із ситуацією.

Білорусь змушена шукати альтернативні джерела поставок нафти в умовах скорочення поставок нафти з Росії в зв'язку з неврегульованим спором щодо газового боргу Мінська перед Москвою.

Україна скоротила транзит нафтопродуктів ушестероТранзит нафтопродуктів через територію України склав 356,4 тис. тонн у 2016 році, що в 6,3 раза менше показника 2015 року, коли було транспортовано 2,2 млн тонн.

3 лютого президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що влада Білорусі подала до суду на Росію в зв'язку зі скороченням поставок російської нафти. «Суперечка була лише щодо газу, а вони стали різати нафту. Ми звернулися, звичайно, до суду згідно з нашими домовленостями», – зазначив Лукашенко на зустрічі з журналістами.

Ще в січні Лукашенко зажадав від білоруського уряду знайти альтернативні джерела нафтових поставок.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: