Поразка в суді щодо «боргу Януковича»: в України залишився єдиний шлях вирішення судового спору

Читать на русском
Олександр Савченкоекономіст, фінансист

Україна досить безвідповідально поставилась до міжнародного суду: в ході підготовки до суду мали бути проведені тендери та обрані найкращі юристи для всіх державних структур.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст Олександр Савченко, оцінюючи рішення Лондонського суду, за яким Україна повинна виплатити Росії тримільярдний борг.

«Єдиний варіант зараз – тягнути час. Для цього Україна можливості має. А за цей період потрібно виграти суди проти Росії з матеріальними претензіями. Приміром, лише у Нацбанку майна в Криму вкрадено більше ніж на мільярд, а в міжнародні суди щодо цього ми не подавали», – констатує економіст.

Крім того, наголошує він, навіть якщо Україна остаточно програє $3 млрд, то повинна виграти $30 млрд за Донбас і Крим.

«Ми повинні виграти судові позови, в результаті чого отримаємо ситуацію: будемо винні Росії 3 мільярди доларів, але Росія буде винна нам 30 мільярдів. Лише шляхом взаєморозрахунку можна вирішити цю ситуацію», – переконаний експерт.

Водночас, уточнює економіст, на стосунки України з МВФ це рішення не матиме впливу.

«У МВФ є багато передумов для затримки траншу: неадекватна боротьба з корупцією, нечітко розроблені прогнози макроекономічних показників, робота антикорупційних органів... Але не судовий процес у Лондоні. Якщо Україна почне реально діяти – транш ми отримаємо», – резюмує Савченко.

Нагадаємо, раніше в Мінфіні переконували, що рішення Лондонського суду буде на користь України та назвали договір позики недійсним. Президент Петро Порошенко заявляв, що вважає кредит у 3 млрд дол. «хабарем Януковичу від Кремля».

Також у Мін'юсті обіцяють, що Україна буде домагатися компенсації збитків від Російської Федерації, завданих нашим інфраструктурним об'єктам на сході країни.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: