Експерт про блокаду Донбасу: сьогодні ми здаємо «холодильник», як на початку війни здали «телевізор»

Читать на русском
Олег Саакянполітолог

Передусім потрібно розуміти, що втрати пов'язані у нас не тільки з блокадою, а з війною. Блокада могла настати у будь-який момент як з одного, так і з іншого боку.

Про це у коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог, керівник Єдиного координаційного центру «Донбас» Олег Саакян, оцінюючи наслідки та збитки від блокади Донбасу для України і РФ.

«Перше питання, яке виникає — чому за понад два роки не було вироблено політики заміщення для того, щоб ми не мали тих втрат, які є на сьогодні», – констатував Саакян.

Розрив економічних і торговельних зв'язків, додав він, вдарить по економіці, передусім по населенню, підприємцям.

Однак, уточнив експерт, якщо говорити про блокаду глобально, то у нас є відкритий кордон України з РФ і Росії з Україною, відповідно це не та блокада, яка могла б відбуватися, особливо з огляду на те, що шляхом контрабанди товари все одно будуть та можуть проникати.

Введена блокада досить вузька й більше схоже на блокування. Коли і в одну, і в іншу сторони заборонено все та відразу виглядає як різкий, досить імпульсивний та безглуздий крок.

«У реальності у нас є можливість методами блокади досягати своїх стратегічних цілей. Але стратегії щодо деокупації ми не бачимо. Тому як може бути блокада з боку України ефективною протидією РФ? Адже блокада – це інструмент, а не самоціль. Але мети у нас немає, отже, ризиків і негативних факторів набагато більше для нас», – міркує він.

Сьогодні, на його погляд, ми побачили те, що Президент йде на поводу у натовпу, що, відповідно, може використовуватися РФ з погляду розуміння психології та реакції на події.

Рішення щодо блокади – було рішенням не глави держави, а політика. Тільки ось втрачає сьогодні держава. Ми здаємо стратегічні позиції на тих територіях, де могли диктувати свої умови. Сьогодні ми здаємо «холодильник», як на початку війни здали «телевізор».

«Інструменти у війні – «телевізор»і «холодильник». Щоб мати сильну позицію противника, потрібно контролювати хоча б одну з цих позицій. Сьогодні на Донбасі купують московське масло, молоко і транслюють російські телеканали», – пояснює Саакян.

При цьому потрібно розуміти, що для реінтеграції Донбасу у нас немає ядра інтеграції на території Донбасу.

Блокада окупованих територій: хронологія та деталі рішення РНБОУ відповідь на «націоналізацію» українських підприємств, розташованих на непідконтрольних територіях, РНБО посилила заходи з блокування ОРДЛО.

«Далі, у нас немає стратегії щодо деокупації. Залишається також вкрай небезпечний тренд на дезінтеграцію держави. Тема блокади стала досить болючою. У місцевих радах вже почали ухвалювати рішення, які йдуть у розріз з офіційною риторикою. Це небезпечно, що говорить про дезінтеграцію загалом. І на цьому тлі політики продовжують грати на «розколах». Як тільки тема блокади стала «гарячою» – заговорили про те, що потрібно блокувати все та відразу», - проаналізував наслідки блокади Олег Саакян.

Нагадаємо, Президент заявив, що блокада ОРДЛО припиниться тільки після повернення «націоналізованих» підприємств їх власникам. Прем'єр-міністр повідомив, що збитки України від блокування поставок вугілля з ОРДЛО становитимуть 3,5 млрд дол. та призведуть до скорочення до 75 тисяч робочих місць.

Детальніше про рішення РНБО – в інфографіці «Слова і Діла» «Блокада окупованих територій. Хронологія і деталі рішення РНБО».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: