Українські санкції проти російських банків: чого чекати клієнтам?

Читать на русском
Роман Корнилюкексперт з банківської справи

Пропоновані заходи полягають у забороні будь-яких фінансових операцій даних дочірніх банків на користь материнських структур, а саме здійснення активних операцій, розподілу прибутку та капіталу, виплати дивідендів, процентів тощо.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів фінансовий аналітик YouControl, експерт у галузі банківської справи Роман Корнилюк, аналізуючи інформацію про запровадження санкцій щодо російських банків на території України.

З точки зору НБУ, нагадав аналітик позицію Нацбанку, санкції спрямовані на захист інтересів клієнтів даних банків і не зупиняють проведення розрахунків між українськими клієнтами банків та їх контрагентами, які мають рахунки в материнських банках.

«Безпосередньо дані санкції не мають перешкоджати українським банкам з державним російським капіталом виконувати свої зобов’язання перед клієнтами та вкладниками банків. Проте, існує ймовірність певних опосередкованих ефектів від впровадження санкцій. За умови продовження інформаційних атак і перформенсів з боку радикально налаштованих активістів та політиків можлива паніка серед вкладників і тимчасові труднощі зі зняттям готівки. Це дуже залежатиме від подальшого інформаційного фону навколо російських фінустанов», - аналізує Корнилюк.

Сбербанк Росії в Україні: експерт про закриття банку, девальвацію та відключення РФ від SWIFTГолова Комітету економістів України пояснив, чому Україна має не просто запровадити санкції, а заборонити діяльність Сбербанку Росії в Україні.

На приклад, додав він, Сбербанк уже ввів ліміт на видачу готівки з кас фізичним особам у розмірі 30 тис грн після блокування головного офісу. Однак це обмеження було зв’язане не з санкціями, а з наслідками блокування центрального офісу.

«Ситуацію пом’якшує той факт, що депозити не є ключовим джерелом ресурсів російських банків і їхня сума є меншою, ніж заблокована санкціями сума коштів, отриманих від материнських структур. Ці банки були докапіталізовані та мають достатньо активів, щоб покрити потреби з виплати вкладів», - пояснює аналітик.

Якщо говорити про загальні наслідки запроваждення санкцій для економіки України, то експерт припустив, що можливі наступні процеси:

  • Подальше погіршення якості кредитного портфелю банків під санкціями через зростання випадків неповернення кредитів з боку недобросовісних позичальників;

  • Подальше згортання кредитування з боку російських банків з огляду на втрату інтересу до українського ринку;

  • Банки з державним російським капіталом можуть бути продані вітчизняним інвесторам внаслідок погіршення перспектив для власників;

  • Додатковий негативний сигнал іноземним інвесторам щодо високих непередбачуваних політико-регуляторних ризиків України;

«Разом з тим, якщо санкційна політика зумовить згортання частки російського державного капіталу в Україні, це сприятиме посиленню фінансового суверенітету країни та перетворенню боргів материнських холдингів в капітальні інвестиції. Однак значного ефекту не варто очікувати, оскільки ринкова частка «дочок» російських держбанків в сукупних активах порівняно незначна і уже скоротилася з 10,8% до 8,8%, а в депозитах фізичних осіб – з 7% до 5,2% за останні 3 роки», - резюмував Роман Корнилюк.

Нагадаємо, Україна запровадила санкції проти російських банків в Україні. Під санкції потрапили 5 банків з державним російським капіталом: «Сбербанк», ПАТ «ВіЕс Банк», ПАТ «Акціонерний комерційний промислово-інвестиційний банк», ПАТ «ВТБ Банк», ПАТ «БМ Банк».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: