У Нацбанку оголосили список санкцій щодо банків із російським капіталом

Читать на русском
Національний банк України пропонує Раді нацбезпеки і оборони запровадити проти українських банків з російським державним капіталом низку санкцій, що передбачають неможливість виведення капіталу за межі країни.
Яків СмолійФото: УНІАН

У Національному банку України пропонують Раді нацбезпеки і оборони запровадити проти українських банків з російським державним капіталом низку санкцій, спрямованих на захист прав вкладників.

Як повідомив на прес-брифінгу у середу перший заступник голови НБУ Яків Смолій, вони, зокрема, передбачають заборону на виведення капіталу за межі України, пише «Слово і Діло».

«Національний банк пропонує застосувати санкції у вигляді запобігання виведення капіталу за межі України... Ми пропонуємо застосувати такі санкції до банків з російським капіталом. Це Сбербанк, це Промінвестбанк, це банк ВТБ, БМ Банк і VS Банк. Застосування таких санкцій буде означати заборону здійснення будь-яких фінансових операцій на користь материнських банків: це надання міжбанківських кредитів, депозитів, субординованих боргів, придбання цінних паперів, розміщення коштів на рахунках і інші подібні операції. Також це заборона виплати дивідендів, процентів, повернення міжбанківських кредитів, коштів з коррахунків і субординованого боргу», – заявив Смолій.

Рішення щодо Сбербанку: експерт про санкції та наслідкиЕкономічний експерт оцінив ситуацію з відділеннями Сбербанку РФ в Україні та розповів, чи є підстави для запровадження санкцій.

При цьому заступник голови Нацбанку Катерина Рожкова уточнила, що на сьогодні всі системні вимоги НБУ банки з російським капіталом виконують, вони докапіталізовані і працюють у звичайному режимі.

Сьогодні «Слово і Діло» писало про те, що НБУ та Служба безпеки України отримали доручення провести аналіз та визначитися з імовірними обмеженнями щодо українських банків з російським державним капіталом.

Як відомо, кількома днями раніше громадські активісти в Києві замурували вхід до відділення Сбербанку.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: