Блокада «по-новому»: які наслідки матиме рішення РНБО?

Читать на русском
Олександр Горбаткоголовний координатор «Донбас SOS»

Рішення РНБО – злочин щодо України та Мінських домовленостей.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив лідер ГО «Донбас SOS» Олександр Горбатко, оцінюючи рішення РНБО щодо Донбасу та заяву МінАТО про те, що бойовики готові захопити ще 45 підприємств.

«Після того, як «Самопоміч» та окремі особи, колишні учасники АТО й не тільки, організували блокаду, відбуввся перший крок «націоналізації» – конфіскація. Тоді нам дали послухати розмову Захарченка з якимось представником РФ, де згадується й Сергій Курченко. Нібито все перейде під його управління. Правда це чи ні, перевірити навіть на міжнародному рівні буде важко, але нас уже готують до цього», – нагадав експерт.

Блокада окупованих територій: хронологія та деталі рішення РНБОУ відповідь на «націоналізацію» українських підприємств, розташованих на непідконтрольних територіях, РНБО посилила заходи з блокування ОРДЛО.

Тому, говорячи про санкції, зараз потрібно розуміти, що Курченко навряд чи діятиме відкрито, щоб потрапити під санкції.

«Чи підуть санкції на підприємства РФ? У реальності російські підприємства і так із побоюванням дивляться на те, щоб співпрацювати з певними юрособами в «Л/ДНР», і там одиниці погоджуються. «По-чорному» будуть робити так, щоб підприємства хоч якось залишалися на плаву та їх не розікрали до кінця», – вважає Горбатко.

Зараз, на його думку, головна небезпека – в рішенні РНБО.

Рішення РНБО щодо Донбасу – це злочин проти України та Мінських домовленостей. Це будівництво стіни не між бойовиками й терористами, а між українським ринком і підприємствами, які працювали за українськими законами.

«Важливою зараз є реакція лідерів «нормандської четвірки», ЄС та, звичайно ж, ОБСЄ. Це порушення Мінських домовленостей. Суть мінських переговорів – зближення, реінтеграція. Але не було такого, що юрособа України торгує з юрособою «ДНР», був товарообіг між юрособою України та аналогічно юрособою України, оскільки підприємства працювали за українськими законами», – пояснює активіст.

Крім того, з огляду на захоплення підприємств українських олігархів, у блокади може з'явитися інший відтінок.

«Для Ахметова, Тарути та інших бізнесменів, які беруть участь у політиці активно або пасивно через інших людей, це серйозний удар, якогт завдали попередньо блокадники-добровольці. В АП розуміють, що цей удар сильний, і політично цих гравців він відсуває. Відповідно, цей удар продовжать вже з боку держави. Так звана блокада «по-новому», – резюмував Олександр Горбатко.

Згідно з рішенням РНБО, з 15 березня повністю перекритий транспортний зв'язок з окупованим Донбасом. Також припинена торгівля з «конфіскованими» підприємствами. В ЄС уже висловили здивування з приводу рішення РНБО та повідомили, що чекають докладних пояснень від України.

Детальніше про рішення РНБО – в інфографікці «Слова і Діла» «Блокада окупованих територій. Хронологія та деталі рішення РНБО».

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: