З тим, що дипломатією конфлікт на Донбасі не вирішити, доведеться змиритися всім

Читать на русском
Микола Сунгуровськийдиректор військових програм

Жодного «подарунку» Путіну в цьому немає. Закон про окуповані території – спроба усунути невизначеність.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор військових програм Центру Разумкова Микола Сунгуровський, оцінюючи позицію АП з приводу того, що закон про окуповані території відокремлює ОРДЛО від України, а це стане «подарунком» Путіну.

«Один із головних механізмів реалізації гібридної війни – це чіткість. Агресор знає, що робити, постраждала сторона – ні. Це шлях хоча б до встановлення рівноваги», – відзначив експерт.

«Ухвалити закон про окуповані території – абсолютно не означає, що ми їх віддаємо РФ. Це означає визнати те, що вони окуповані Росією. Ніде не йдеться про те, що вони приєднуються до РФ. Це вигадки, які чомусь виникають у наших чиновників. Є хороше правило в стратегічному підході: коли ставиш мету, не потрібно визначати шлях досягнення цієї мети, тобто відсікати альтернативи», – розмірковує Сунгуровський.

Коли нам намагаються вбити в голову, що конфлікт ми можемо вирішити виключно дипломатичними методами, це абсолютна дурість. Війна – це вже програш дипломатії.

«Тобто за допомогою дипломатії ми цей конфлікт вирішити в принципі не зможемо. І з цим доведеться погодитися всім, перш за все Президенту», – підкреслив експерт.

«Подарунок Путіну – це блокада Донбасу, але не визнання окупованих територій на законодавчому рівні. Ось зараз певна частина населення, яка живе на окупованих територіях, утримується за рахунок України. За це Путін дякує Україні, ось це справжній подарунок», – підкреслив він.

Зараз, уточнив експерт, якщо Україна відмовиться, то Росії доведеться утримувати це населення.

«Все це – навантаження на РФ», – зазначив він.

Змінити ситуацію, вважає військовий експерт, бояться олігархи, в яких урізаються схеми, та група чиновників, в юрисдикції яких перебуває вирішення цього конфлікту, адже це відповідальність, а значить, доведеться щось робити.

«Безвідносно, хороший закон чи поганий, сама ідея і сам закон мають бути. Це старий радянський спосіб – замість ідеї оскаржувати носія цієї ідеї. Для наших чиновників це вже звично», – резюмував Микола Сунгуровський.

Нагадаємо, на розгляд Верховної Ради подано законопроект про окуповані території авторства 28 народних депутатів (переважно від фракцій «Самопомочі» та «Батьківщини»).

Два роки тому Президент України Петро Порошенко запевнив, що не надаватиме спеціальних статусів окремим регіонам України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: