Парламент змінив закон про військову службу: за «самоволку» – адмінвідповідальність

Читать на русском
Народні депутати розширили перелік санкцій щодо військовослужбовців за відмову виконувати законні вимоги командира (начальника). Тепер це буде не лише арешт з утриманням на гауптвахті, а й штраф.

Сьогодні парламент посилив адміністративну відповідальність військових за порушення під час служби, вчинені в особливий період, а також кримінальну відповідальність за деякі злочини.

Відповідний закон «Про внесення зміни до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності військовослужбовців та деяких інших осіб» у другому читанні та в цілому підтримали 229 народних депутатів на пленарному засіданні в четвер, повідомляє «Інтерфакс-Україна», передає «Слово і Діло»

Народні депутати розширили перелік санкцій щодо військовослужбовців за відмову виконувати законні вимоги командира (начальника). Тепер це буде не лише арешт з утриманням на гауптвахті, а й штраф.

За самовільне відлучення з території військової частини або місця несення служби військовослужбовцю, військовозобов'язаного або резервісту під час проходження зборів загрожує штраф від 70 до 145 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1190 до 2465 грн) або арешт з утриманням на гауптвахті до 7 діб.

Тисяча днів президентства Порошенка: головні досягнення і провали ГарантаУ п’ятницю Президент України Петро Порошенко святкує 1000-денний ювілей перебування на посаду Глави держави.

Відповідальність загрожує за неявку вчасно без поважних причин на військову службу в разі призначення або переведення, нез'явлення з відрядження або лікувальної установи. Раніше за «самоволку» для військових нестрокової служби, військовозобов'язаних та резервістів відповідальність не була передбачена.

Зловживання владою або службовим становищем військовою службовою особою, зокрема незаконне використання транспортних засобів, споруд, іншого майна в особливий період, тягнуть за собою штраф 145-285 неоподатковуваних мінімумів (від 2465 до 4845 грн) або арешт з утриманням на гауптвахті від 7 до 10 діб. В цій нормі йдеться про військових начальників або військовослужбовців, служба яких пов'язана з виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських обов'язків.

Крім того, в законі прописаний порядок відбування арешту з утриманням на гауптвахті. Парламентарі також посилили кримінальну відповідальність за злочини під час військової служби.

Також нардепи підтримали зміни до КПК щодо заочного засудження та квоти української мови на ТБ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: