Експерт пояснив, чому Трампу доведеться зайняти жорстку позицію щодо РФ

Читать на русском
Олександр Леоновполітолог

Голова Пентагону фактично все своє життя поклав на служіння армії США та державі. Меттіс виступав за надання Україні летальної зброї, тому його поява в Пентагоні дуже важлива для нас.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Олександр Леонов, оцінюючи інформацію про те, що Конгрес США схвалив проект бюджету Пентагону на 2017 рік, який забороняє співпрацю з РФ.

«Це рішення може бути ще одним кроком в тому напрямку, що не лише не буде так званої «великої угоди», але й відносини будуть навіть більш жорсткими. В принципі, Трамп може перейти до тієї стратегії, яку пропонували свого часу Обамі: санкції будуть не лише за ескалацію, а за невиконання будь-яких домовленостей», – розмірковує Леонов.

Путін у США став фактично «токсичним» для громадської думки. Звинувачення в зв'язках з РФ представників команди Трампа погіршили ситуацію. Тепер будь-який крок у бік Москви буде сприйматися як підтвердження старих звинувачень.

«Суспільство, згідно з останніми дослідженнями, вимагає розслідувань. Очевидно, що Трампу доведеться витримувати досить жорстку лінію щодо Росії», – вважає політолог.

Якщо йтиметься про якісь поступки, уточнив він, то вони мають бути такого високого рівня, РФ має запропонувати щось настільки вагоме, щоб ні в кого не виникло й думки, що національні інтереси США постраждали.

Діяти доведеться так, щоб ні в кого не було сумнівів, що США зраджують своїх союзників на догоду РФ чи будь-кому іншому.

Крім того, конгрес налаштований негативно щодо РФ. Трампу потрібно це враховувати. Коли доведеться торгуватися з Конгресом з приводу внутрішньополітичних рішень, одним із моментів може бути аспект знаходження консенсусу серед законодавців з приводу України та РФ.

Щодо великих торгів, то Трамп від самого початку заявив про політику стримування Китаю та продовження санкцій проти Ірану, нагадує політолог і акцентує, що обидва кроки є неприйнятними для РФ.

«Щодо Китаю, то для РФ це буде самогубством. Як би Америка не хотіла втягнути в це Росію, але це вже занадто великий ризик для РФ. З точки зору Ірану, постраждають економічні інтереси Росії. Там занадто багато контрактів. Це буде зрада й втрата великих грошей», – пояснює експерт.

Переділ світу: чи можлива «велика угода» США та Росії за рахунок України?Військовий експерт, історик розповів про ймовірність великої угоди між США та РФ і пояснив, що якою має бути позиція України.

Також, за його словами, може бути озвучене питання Сирії, але там настільки складна ситуація, що пообіцяти щось РФ не зможе. Тому, на його думку, Росії поки нічого запропонувати США.

«Залишається Україна. По-перше, риторика Трампа від «ми будемо вивчати» вже змінилася до «ми не знімемо санкції й будемо допомагати протидіяти агресії РФ». По-друге, що більше буде видно, що РФ не може дати США те, чого вони хочуть, в тому числі щодо Сирії, то більш жорсткою може бути позиція щодо РФ», – проаналізував ситуацію Олександр Леонов.

Нагадаємо, очільник Пентагону Джеймс Меттіс закликав американських дипломатів говорити з Росією з позиції сили. Українська влада розраховує, що США нададуть летальну зброю для протидії РФ.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: