ГПУ хоче допитати Януковича в Росії по двох провадженнях

Читать на русском
Генпрокуратура України має намір направити клопотання до Генпрокуратури РФ про допит екс-президента України Віктора Януковича на російській території в якості підозрюваного у двох кримінальних провадженнях.
Віктор Янукович

Департамент спецрозслідувань ГПУ має намір направити клопотання до Генпрокуратури РФ про допит екс-президента України Віктора Януковича на російській території в якості підозрюваного у двох кримінальних провадженнях – протидія протестним акціям і створення злочинного угруповання.

Про це в ефірі телеканалу «112 Україна» повідомив начальник департаменту спецрозслідувань ГПУ Сергій Горбатюк, пише «Слово і Діло».

Він зазначив, що листа від Генпрокуратури РФ про готовність розглянути можливість допиту Януковича на території РФ у присутності українських правоохоронців було отримано в рамках розслідування кримінального провадження за підозрою Януковича у державній зраді. Цей епізод розслідують слідчі прокурори Головної військової прокуратури.

«Звичайно, в нашому департаменті відкритий також ряд кримінальних проваджень. Це провадження, зокрема, у протидії протестним акціям. Російська Федерація, безпосередньо її Генеральна прокуратура відмовила в екстрадиції колишнього президента, пославшись нібито на ознаки політичного переслідування. Тому нами готується клопотання про допит його як підозрюваного для того, щоб ці матеріали були залучені до тих розслідувань, які є у нас», – зазначив він.

Горбатюк підкреслив, що в кримінальному провадженні за підозрою Януковича у зраді прийматимуть рішення слідчі прокурори Головної військової прокуратури ГПУ, а його департамент готує документи по двох інших кримінальних провадженнях.

«Що стосується тих звинувачень, які розслідуються нашим департаментом, то відповідні клопотання про допит у кожному провадженні, в якому повідомлено про підозру, зокрема у протидії протестним акціям і в створенні та діяльності злочинного угруповання», – уточнив він.

Адвокати Януковича погрожують ГПУ судом за відмову допитувати його в РосіїЗахисники Віктора Януковича погрожують співробітникам Генпрокуратури України судом за їхню відмову допитувати екс-президента на території РФ.

За словами Горбатюка, допит відбуватиметься на території Російської Федерації, а хто його проводитиме – повинна вирішувати російська сторона.

Нагадаємо, Генпрокуратура РФ у відповідь на запит ГПУ повідомила, що готова організувати допит Януковича на території РФ у присутності українських слідчих.

У той же час прокурор Головної військової прокуратури України Руслан Кравченко заявив, що українські правоохоронці не братимуть участі в допиті Януковича на території РФ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: