МЗС України розкрив подробиці судового процесу в Гаазі

Читать на русском
Заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль вважає, що міжнародний суд ООН зможе уникнути політизації процесу.

Глава української делегації в Міжнародному суді ООН, заступник міністра закордонних справ Олена Зеркаль за підсумками слухань в Гаазі констатувала, що РФ і Україна мають абсолютно полярні юридичні позиції щодо тлумачення конвенції і для суду ООН – це буде інтелектуальний виклик.

Про це пише «Слово і Діло», посилаючись на Укрінформ.

Як розповіла Зеркаль, Україна усвідомлювала більшість питань, які РФ поставить перед судом, тому й готувалися відповідно, і підготовка була на високому рівні.

«Ми розуміли, що вони будуть ставити питання про відсутність юрисдикції суду. Бо зазвичай вони ставили це у своєму нотному листуванні. Також, що вони будуть ставити питання про відсутність спору як такого та в цілому питання про відповідальність країни за фінансування тероризму», - заявила вона.

Крім того, за словами заступника голови МЗС України РФ намагалися використовувати ту ж тактику, яку вони використовували в грузинській справі. (Справа «Грузія проти Росії» знаходилося на розгляді в Міжнародному суді ООН з 2008 по 2011 рік, - ред.).

Україна проти Росії в Гаазі: аргументи КиєваСписок звинувачень Києва щодо Москви включає фінансування тероризму, теракти, національну дискримінацію, територіальні й економічні втрати.

«У нас дещо інша претензія щодо порушення Росією конвенції. У грузинів була дуже непроста ситуація з осетинами і абхазами ще до початку конфлікту. Там було дуже багато взаємних претензій», - розповіла Зеркаль, уточнивши, що Україна обґрунтовувала свої звинувачення на звітах міжнародних організацій, а не тільки на свідченнях. А РФ засновували свою позицію виключно на свідченнях кримських татар, які зараз проживають в Криму і розповідають, що у них все прекрасно.

Глава української делегації в Гаазі повідомила, що Україна готується до продовження процесу, але скільки ще він може тривати залишається відкритим питанням.

«Конвенції про заборону фінансування тероризму - вперше розглядаються судом. Вчора і позавчора стало зрозуміло, що у нас кардинально різні позиції щодо тлумачення конвенції. Тому для суду це буде також інтелектуальний виклик. І є питання щодо того, як вони будуть розглядати за термінами», - говорить Зеркаль.

Головна мета України в суді – довести провину РФ і захистити права людей і, на її думку, є шанс уникнути політизації процесу.

«Ми виходимо виключно з положень конвенції та наданих конвенцією сторонам прав. І я намагаюся утримати наших шановних державних діячів від політизації цієї справи. Цей процес не є політичним, як його представляє Росія. Це процес юридичний. І ми хочемо юридично довести провину Росії в невиконанні двох конвенцій», - прокоментувала Олена Зеркаль.

Нагадаємо, в Мін'юсті України вважають, що рішення суду ООН дозволить судити президента РФ Володимира Путіна та його поплічників.

Деталі судового процесу та аргументи України в Гаазі - в інфографіці «Слова і Діла» Україна проти Росії в Гаазі. аргументи Києва

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: