Експерт про суд у Гаазі: є шанс уникнути помилок Грузії, яка з тріском програла РФ

Читать на русском
Олександр Леоновполітолог

Очевидно, що РФ не стане нічого визнавати й буде вімежовуватися від усіх доказів. Але вже аж надто змінилася загальна міжнародна політика.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента», політолог Олександр Леонов, оцінюючи судові слухання України проти РФ у Гаазі.

«Українська сторона ухвалила правильне рішення, коли не побігла відразу до всіх інстанцій із томами позовів за прикладом Грузії. Грузія практично відразу після агресії почала подавати купу позовів до судів та з тріском, катастрофічно їх програла, причому за всіма параметрами», – зазначив експерт.

Дуже важливо, додав він, що Україна не намагається все вирішити швидше, а діє послідовно, щоб не повторити помилок Грузії й мати шанс виграти процес.

Лінкявічюс заявив, що побачив незаперечні докази агресії РФ в АвдіївціГлава МЗС Литви після поїздки в Авдіївку заявив, що отримав незаперечні докази агресії РФ.

«За три роки стався злам на Заході щодо РФ та війни на Донбасі. Свідчення є не лише по лінії Україна-РФ, але й від третіх сторін – Bellingcat, рішення ПАРЄ, резолюції ООН про окупацію Криму. Все це грає на нашу користь у судовому процесі», – нагадав політолог.

Зараз, якщо суд ООН визнає поставки зброї на Донбас з боку РФ або буде хоча б зроблений крок до цього, це фактично є визнанням спонсорування тероризму, РФ доведеться принаймні обмежити поставки на Донбас, щоб, образно кажучи, їх не спіймали за руку.

«Що більше на міжнародному рівні фігурує «російська агресія», то ближчою є можливість перевести розмову на інший рівень, в юридичну площину. Наступним кроком можуть бути позови про виплати Україні», – резюмував Олександр Леонов.

У Кремлі заявили, що визнають судовий вердикт. Президент України Петро Порошенко очікує, що рішення суду ООН зупинить поставки зброї з РФ.

Позов України проти РФ поданий у рамках Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: