Тероризм та дискримінація: про нюанси суду в Гаазі, які можуть обернутися проти України

Читать на русском
Олександр Мережкоюрист - міжнародник

Питання стоїть щодо Конвенції, спрямованої проти боротьби з тероризмом. Україна звинувачує РФ у її порушенні. Відповідно до цієї конвенції, йдеться про ситуацію на Донбасі.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів юрист-міжнародник Олександр Мережко, оцінюючи початок судових слухань за позовом України проти РФ у Гаазі.

«Україна звинувачує РФ у фінансуванні тероризму. Але, з огляду на останні події, там можуть виникнути складнощі в зв'язку з тим, що Україна по суті веде торгівлю з окупованими територіями. Всі пам'ятають нещодавню заяву Захарченка про те, що грошима за вугілля, яке «Л/ДНР» продає Україні, користуються ті ж «Л/ДНР», які в нас же й визнані терористичними організаціями», – пояснює Мережко.

Торгівля з ОРДЛО, ті ж поставки вугілля можуть бути дуже небезпечним поворотом для України. РФ цілком може заявити: про яке взагалі фінансування тероризму йдеться, якщо Україна сама торгує з тими, кого вважає терористами?

На жаль, припускає експерт, РФ може використовувати це як аргумент.

«Питання юридичне. Все залежить від того, наскільки чіткими будуть докази того, що Росія фінансує терористів. Це буде досить складно зробити, тому що РФ заперечує взагалі будь-який зв'язок із ними. Україна може спробувати наполягти на наявності військової техніки, що й підтверджує факт фінансування. З іншого боку, РФ може вимагати у відповідь чітких доказів, що це саме російська техніка, а не ми самі продали її терористам, з якими торгуємо», – розмірковує юрист-міжнародник.

Все це, додав він, питання лише доказової бази.

«Важливо, якою є наша позиція, в чому конкретно ми звинувачуємо РФ, та відповідь Москви», – уточнив експерт.

Резюмуючи, він підкреслив, що такого роду судові процеси в міжнародному суді розглядаються довго, але є шанс, що це може принаймні менше, ніж 5-7 років.

Відомо, що 7 та 9 березня буде заслухана російська сторона, 8 березня слово буде надано Україні.

Позов України проти РФ поданий у рамках Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: