Transparency International: якби адвокати Насірова могли розвалити справу, це вже давно зробили б

Читать на русском
Ярослав Юрчишиндиректор Transparency International

Те, що зараз інкримінують Насірову, було здобуто фактично в процесі слідчих дій щодо «Укргазвидобування». Частина фігурантів справи пішли на співпрацю зі слідством та вже отримали пом'якшувальні вироки.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Transparency International Ярослав Юрчишин, оцінюючи перспективи розслідування справи Романа Насірова.

«Насправді, якби адвокати Насірова мали залізобетонні аргументи, можливості розвалити справу на етапі обрання запобіжного заходу, то вони б не відтягували це. Тому інсинуаціями хвороб та іншими діями адвокати самі фактично визнають, що є підстави говорити про запобіжний захід, а, відповідно, й про продовження слідчих дій та переведення справи на етап судових дискусій», – розповів Юрчишин.

Найближчим часом важливо, щоб був визначений запобіжний захід, що в принципі має відповідати логіці процесуальних дій.

Як виконував обіцянки голова ДФС Насіров – результати дослідження«Слово і Діло» зробило інфографіку щодо відповідальності голови Держфіскальної служби Романа Насірова за свої обіцянки.

«Вчора завершився період тримання під вартою без рішення суду. Суд насправді може ухвалювати рішення про запобіжний захід не лише в межах 72 годин. Це питання можуть розглядати в своїй процедурі більше. Так, було затягування, але це не означає, що питання вже не можуть розглянути», – акцентував експерт.

Тому, наголосив він, після рішення щодо запобіжного заходу САП та НАБУ потрібно приблизно 2 місяці, щоб провести всі потрібні експертизи на доведення провини Насірова.

«Звісно, цей термін може бути подовжений, враховуючи кримінальні справи, які стосуються корупції. Швидких рішень у судовому порядку тут очікувати не варто. Вирок має ґрунтуватися на адекватній фактологічній базі, щоб це не виглядало розправою. Чи здатні це зробити НАБУ та САП? Ймовірно, так, інакше не було б такої реакції адвокатів Насірова, свідками якої ми стали», – підсумував Ярослав Юрчишин.

Екс-голові Державної фіскальної служби Роману Насірову інкримінують розкрадання державних коштів у сумі понад 2 мільярди гривень.

Нагадаємо, суд мав визначитися з обранням запобіжного заходу протягом трьох днів після оголошення підозри Насірову (від 2 березня 2017 року), тобто до 23:52 неділі, 5 березня.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: