Власники «націоналізованих» підприємств можуть подавати до суду на Росію

Читать на русском
Міністр із питань тимчасово окупованих територій Вадим Черниш порадив власникам націоналізованих в ДНР підприємств захищати їх через Європейський суд із прав людини.
Вадим ЧернишФото: Ілля Литвиненко/"ДС"

Звертатися з позовною заявою на Росію порадив власникам «націоналізованих» у «ДНР» підприємств міністр із питань тимчасово окупованих територій Вадим Черниш.

Він вважає, що власники українських підприємств, у яких запрвадили зовнішнє управління з боку бойовиків «ДНР» та «ЛНР», можуть звертатися до судів, інформує «Слово і Діло», посилаючись на «Інтерфакс-Україна».

«Ми маємо юридичні підстави висувати позови Росії. Власники цих підприємств можуть звернутися з позовами до Європейського суду з прав людини», – сказав Черниш.

Юридичною підставою для таких позовів може стати резолюція Парламентської асамблеї Ради Європи №2133, «яка є, крім рекомендаційних аспектів, нормою так званого «м'якого права».

Для прикладу міністр назвав аналогічні позови, що виникли в результаті придністровського та карабаського конфліктів.

«Там маса виграних справ, у яких використовується термін «ефективний контроль». У нашому випадку ступінь керованості тих, хто там перебуває зі зброєю, з боку РФ настільки висока, що відповідає за їхні дії Росія», – сказав міністр.

Нагадаємо, 1 березня органи «ДНР» та «ЛНР» оголосили про запровадження зовнішнього управління на підприємствах, зареєстрованих в Україні, що працюють в українському правовому полі.

Згідно з резолюцією ПАРЄ №2133, «ДНР» та «ЛНР», створені за підтримки та під контролем Російської Федерації, не мають будь-якої легітимності відповідно до українського або міжнародного права.

Нагадаємо, Кабмін затвердив порядок переміщення товарів з і до ОРДЛО.

Раніше Порошенко звинуватив РФ у конфіскації заводів і вимагає санкцій.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: