Операція «експропріація». Як СБУ допомагає Курченку забрати Донбас

Читать на русском
Ольга Василевська-Смаглюкжурналіст

От і поговорили. СБУ порадувала черговими доказами «зради». Перехоплення розмов донецьких сепаратистів лише підтвердив інформацію «БізнесЦензора» про плани щодо створення конгломерату з донецьких промислових підприємств. І мої припущення про те, що стоїть за цим Сергій Курченко.

Плівка з розмовою глави «ДНР» Олександра Захарченка з якимось «куратором» з РФ виявилася дуже змістовною. З неї зрозуміло, що кому відходить.

«Розумієш, яка ситуація. Курченко забере у нас все, що краще. Нам залишиться ще 30-ть з чимось підприємств», - сказав Захарченко.

Оприлюдненням записів СБУ намагалося донести до населення, що блокада тільки на руку Януковичу і його соратникам.

У той час, як український бюджет втрачає від блокади і зупинки підприємств, Курченко будує свою промислову імперію.

Вдалося неформально поговорити з одним з господарів «Метінвесту» (Єнакієвський металургійний завод, Макіївський метзавод, Харцизький трубний завод, об'єднання «Краснодонвугілля», Комсомольське рудоуправління, Єнакіївський коксохім). За його словами, на цих підприємствах поки тихо. Співрозмовник стверджує, що їхні заводи все ще не націоналізовані.

«Поки це тільки розмови, підприємства працюють в звичайному режимі, а як буде далі - незрозуміло, - зазначив співрозмовник, - це все «чьос колимський», Україні вигідно зробити з мене «агента Кремля», у мене немає ніякого впливу в Москві і «повирішувати» там, щоб мене не чіпали не можу», - додав він.

З учорашнього дня підприємство Ахметова «Укртелеком» вже на всю демонструє наслідки експропріації - просто припинило свою роботу в Донецьку. СКМ тільки що розповсюдило заяву про те, що не підкорятиметься «націоналізації» і згідне платити податки тільки Україні.

«Ми вважаємо приватну власність суверенною, а вимога про перереєстрацію своїх підприємств і оплату податків самопроголошеним «ДНР» і «ЛНР» - неприйнятна», - йдеться в прес-релізі.

Угода з бойовиками. Як українська влада торгує з ОРДЛОЩо має на увазі український уряд під обміном товарами з лідерами самопроголошених республік і хто отримав спецдозволи на торгівлю з ОРДЛО, розповідає Ольга Василевська-Смаглюк.

Але як захиститися господареві підприємства Ахметову, який знаходиться в Києві, від експропріації, яка буде відбувається за сотні кілометрів? Ніяк. Найважче буде з акціонерними товариствами, де власниками підприємств є робочі колективи. Бойовики в розмові СБУ скаржаться один одному на Шахту Засядька, яка вже давно «націоналізована», але формально контролює її народний депутат Юхим Звягільський. Там працює близько 3 тисяч чоловік. Саме вони є співвласниками підприємства. Невідомо, чи забере собі Курченко цей актив, або він відійде бойовикам. Якщо забере Курченко, то як ця «угода» буде оформлена?

В аудіозаписі сепаратисти скаржаться один одному, що після «московської навали», їм залишаться «сльози» у вигляді збиткових готелів і стадіонів. І правда, дурістю було б залишати їм «курок, що несуть золоті яйця». За словами народного депутата Сергія Тарути, сепаратисти лише тільки і вміють, що грамотно різати підприємства на металобрухт.

У вузьких колах Сергія Курченко називають «студентом». Це прізвисько символізує його молодість і здатність швидко навчатися.

Зрозуміло, що Курченко діє не самостійно. У нього є шефи серед російської влади, яку він теж годує щедрою рукою Донбасу. Якщо йому вдасться зачепити і прибрати до рук ключові підприємства «ДНР», його гаманець моментально поповниться мільярдами доларів в рік.

По-перше, не потрібно буде платити податки Україні (а це вже мінус 31 мільярд гривень на рік). По-друге, все вугілля і метал піде (і вже йде) на експорт через найближчий порт «Кавказ». Сама Росія готова прийняти, наприклад, донецьке вугілля антрацит. Його вартість конкурентоспроможна. Антрацит вже зараз, під час блокади, активно топиться на Новочеркаській ТЕЦ в Ростові.

Найцікавіше, що права рука Курченко - Роман Перегудов - частий гість як в «ДНР», так і в українській столиці. Раніше він працював на народних депутатів Юрія Бойка і Юлія Іоффе. Роман Перегудов зараз сидить в згадуваних сепаратистами офісах Курченко в «Москва-сіті». Кажуть, під Києвом у нього будинок по сусідству з Юрієм Бойком і начальником «економічного департаменту» СБУ Київської області. Всі ці люди дружать між собою. За словами джерел, СБУшники радісно зустрічають Перегудова, коли той прилітає з Москви. Уявляєте, зустрічають людину, яка працює на іншу людину, що знаходиться в міжнародному розшуку і заочно заарештовану в Україні?

Про яку блокаду може йти мова, якщо у нас в пошані подільники Курченко? Якщо у нас представники Служби безпеки країни на комерційній основі «кришують» експропріаторів? Мабуть, бажання «сваритися» з такими важливими людьми заважає правоохоронцям просто розігнати блокаду. Кругова порука і політика невтручання вже призвела до того, що ми втратили частину території, потім підприємства, які давали нам 6% держбюджету, наших солдатів, які гинуть ні за що. Що буде далі - легко передбачити. Ми втратимо все.

Ольга Василевська-Смаглюк, спеціально для «Слова і Діла» .

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: