Знищення «Ісламської держави»: ставки США та можливості Росії

Читать на русском
Володимир Цибулькополітолог

З боку США намір знищити ІД за два роки сприймається як досить логічна та виважена заява, враховуючи те, наскільки досвідчені люди очолили блок безпеки в адміністрації Трампа.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог Володимир Цибулько, оцінюючи намір США знищити ІД за два роки та ймовірний союз із Росією у вирішенні сирійської кризи.

«Враховуючи те, з якими труднощами береться Мосул, з якими боями турецька армія та опозиція захопила Ель-Баб у Сирії, можна сказати, що ставка буде робитися виключно на союзницький потенціал на територіях, де ведуться бої проти ІД. США навряд чи будуть схильні до введення наземного контингенту. Ставка США – на перепідготовку та озброєння союзницьких військ і озброєних загонів на місцях», – розмірковує політолог.

Оскільки РФ є одним із головних донорів Асада, це дає підстави поки говорити про певний діалог. Наразі такий союз Ірану та РФ не дає радикально змінити ситуацію в Сирії.

Сирія сьогодні: чи можна змусити вести переговори тих, хто роками один в одного стріляв?Політичний аналітик пояснив, чому США згодні вести переговори з РФ щодо Сирії, та оцінив засідання сторін в Астані.

«Фактично, ймовірно, задля зменшення кровопролиття треба буде просто затягувати ситуацію, тому що комплексний наступ міжнародної коаліції призведе до великих жертв. Ідея в тому, щоби витримати паузу, утримати в певному «гетто» союз Ірану та РФ настільки, щоб кожна з країн вважала утримання сирійського режиму непосильним», – аналізує Цибулько.

Сирія ослаблює економічно Росію та Іран. Позбавляє їх конкурентних переваг у єдиній галузі, в якій вони ще їх мають.

«Звичайно, у кожної з країн є запаси. Тим більше, для Росії грає роль іще й те, що таке затуркане та безмовне населення, як у Росії, не схильне боротися за свої права», – додає він.

Немає вже тієї військової міці та зброї у РФ. Росія володіє максимум четвертим поколінням озброєння, в той час, як цивілізований світ має 4+ та 5-те покоління.

«Підхід російського корабля-розвідника до берегів США не викликав дій у відповідь. США прекрасно розуміють, що ті технології, якими володіє Росія, нічого критичного для США не становлять», – нагадує нещодавній інцидент експерт.

Показовим, резюмуючи, зазначив політолог, може бути приклад, коли пара літаків F-35, що надійшли на озброєння Ізраїлю, фактично безкарно й без особливих проблем діяли в зоні відповідальності російського зенітного комплексу, який не може ні відстежити їх, ні протидіяти їм.

Як відомо, президент США висловив переконання у тому, що за два роки ІД «зітруть з лиця землі». Пентагон уже надав Трампу проект нового плану боротьби проти ІД у Сирії та Іраку, який передбачає «швидке нанесення поразки ІД».

Нагадаємо, раніше глава Пентагону назвав Іран найсерйознішою загрозою стабільності та миру на Близькому Сході.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: