Економіка в «тіні»: як зростання «мінімалки» вплинуло на ринок праці

Читать на русском
Борис Кушнірукекономічний експерт

Те, що економіка почала стало зростати, є стимулом для створення робочих місць.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економіст Борис Кушнірук, оцінюючи стан ринку праці та заяву прем'єр-міністра з приводу початку сплеску вакансій.

«Провокативний аспект у зв'язку із зарплатами в 3200 гривень має декілька складових. Є категорія тих, хто й так тримав працівників у «тіні», за схемою: частина працюючих, частина – в «тіні». Інша категорія – ті, то може піти на попередній варіант у зв'язку з підвищенням «мінімалки», – констатував економіст.

Однак, уточнив він, немає підстав вважати, що цей процес буде всеохопним.

«Коли це ринок, що падає, економіка скорочується, то це закономірно та об'єктивно. Коли економіка зростає, то малий бізнес постає перед викликом – іти на підвищення чи ризикувати зростанням тінізації діяльності, а значить, численними перевірками й усіма логічними наслідками в результаті», – пояснив Кушнірук.

З одного боку є зростання, а з іншого – процес, який начебто штовхає в «тінь», але, як показує досвід, зауважив він, малий бізнес іде на таке підвищення.

«З одного боку, таке зростання вдаряє по малому бізнесу. З іншого – від того ж таки зростання зарплат малий бізнес у першу чергу й виграє. Малий бізнес переважно працює з місцевим ринком. Його добробут залежить від високих доходів населення. Загальне зростання якраз в їхніх інтересах, й у виграші будуть саме вони. З огляду на це, до підвищення «мінімалки» потрібно ставитися спокійніше», – розмірковує експерт.

«За рік загальне зростання доходів нівелюватиме проблеми додаткових витрат, яких малий бізнес зараз зазнає», – резюмував Борис Кушнірук.

Станом на 1 лютого 2017 року порівняно з відповідною датою минулого року кількість безробітних зменшилася на 16%.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман запевняє, що негативних економічних наслідків від збільшення мінімальної заробітної плати не буде.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: