Експерт: повернути Крим без кримчан неможливо, а з кримчанами Україна взагалі не працює

Читать на русском
Руслан Бортникполітолог

Почати розробляти та готувати плани через три роки після окупації Криму – це жахливе запізнення та декорація.

Таку думку в коментарі «Слову і Ділу» висловив директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики Руслан Бортник, аналізуючи звернення Міністерва з питань окупованих територій до уряду з проханням розпочати підготовку документів для деокупації Криму.

«В найближчі десятиліття, на жаль, шанси на те, щоб повернути Крим, мінімальні. Ситуація може трохи прояснитися, якщо Україна почне проводити реальну роботу з посилення української присутності на території – економічної, соціальної, інформаційної», – розмірковує політолог.

Повернути Крим без кримчан неможливо, а з кримчанами Україна взагалі не працює.

«Потрібно припиняти будь-які форми блокади, насичувати територію українськими товарами, промисловою продукцією, але аж ніяк не навпаки», – підкреслив він.

Звичайно, з одного боку, була заява США про повернення Криму, додав він, але не більше, й, скоріш за все, таки доведеться шукати компромісну формулу.

«Чекати, що з РФ щось трапиться, – точно не наш варіант. Це виглядає дуже наївно. Так само, як і не варто розраховувати на президентські вибори в РФ», – підкреслив політолог.

Як змінилася економіка Криму за 3 роки анексіїЗ моменту окупації Автономної республіки Крим минуло майже три роки. Як змінилося життя кримчан за цей період? «Слово і Діло» підготувало інфографіку, в якій можна ознайомитися з динамікою основних макроекономічних показників півострова з 2013 року.

«Насправді, вибори президента в РФ можуть лише погіршити ситуацію. Навіть якщо припустити, що переможе не Путін, чи нехай навіть із ним щось трапиться, в Кремлі залишаються очевидні «яструби», наприклад, Шойгу або Лавров. Російська громадська думка у 80% підтримує позицію щодо анексії Криму та загалом позицію керівництва РФ. Тому що б не сталося з нинішнім російським керівництвом, громадська думка з великою ймовірністю буде генерувати такого ж штибу лідерів і з такою ж політикою щодо Криму та України», – оцінив перспективи деокупації Криму політолог Руслан Бортник.

Днями раніше Кабмін презентував план повернення півострова. В експертному колі вважають, що Крим дедалі більше перетворюється на військову базу, за допомогою якої РФ тримає під контролем увесь Чорноморський регіон.

Як живуть кримчани через три роки після анексії, «Слово і Діло» розповіло в матеріалі «Як змінилася економіка Криму за 3 роки анексії».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: