Україна почала поставки авіаційного палива із Саудівської Аравії

Читать на русском
Авіапаливо вироблене на НПЗ Saudi Aramco Total Refining and Petrochemical Co. в Ель-Джубайль і призначене для трьох українських операторів – SOCAR, ВД Інтер і Август Пром.

Міжнародний трейдер Coral Energy здійснив поставку 20 тисяч тонн авіапалива марки Jet A-1 виробництва Саудівської Аравії в Україну.

Поставка здійснена до порту Миколаєва, розповіли OilNews контрагенти Coral в Україні, передає «Слово і Діло».

Ресурс вироблено на НПЗ Saudi Aramco Total Refining and Petrochemical Co. (SATORP) в Ель-Джубайль.

Одержувачами виступають три українських оператори: SOCAR, «ВД Інтер» та «Август Пром» (імпортує на адресу «Трейд Коммодіті»).

Після зупинки імпорту РТ/ТС із Білорусі в листопаді 2015 року географія поставок авіапалива на український ринок істотно розширилася. З 2016 року здійснювалися поставки з Греції, Ізраїлю, Литви, Болгарії, Азербайджану, Туркменістану та ін.

При цьому ринок авіапалива демонструє стійке зростання. Його баланс у 2016 році склав 300 тис. тонн, що на 20% більше за показник 2015 року й лише на 6% – менше за показник 2013 року (без урахування АР Крим, аеропортів Донецька та Луганська).

Україна скоротила споживання бензину на 19%За підсумками січня-листопада 2016 року Україна імпортувала нафтопродуктів у грошовому вираженні на $2,9 млрд, що на 18,8% менше, ніж за аналогічний період 2015 року.

У січні 2017 року це зростання продовжилося: баланс склав 20,2 тис. тонн, що на 5% більше за показники січня 2016 року. При цьому імпорт зріс удвічі – до 10,3 тис. тонн.

Нагадаємо, що Міністерство економічного розвитку і торгівлі України наклало санкції на більш ніж 10 українських імпортерів палива й заборонило їм зовнішньоекономічну діяльність через підозри у фінансуванні терористичних організацій.

Антимонопольний комітет України оштрафував нафтотрейдерів на 204 млн 325 тис. 103 грн за узгоджені дії на ринку палива.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: