Ринок нерухомості-2017: чи подешевшає житло та що буде з цінами?

Читать на русском
Олег Приходькоексперт в сфері нерухомості

Перш за все, якщо говорити про загрозу обвалу ринку нерухомості, необхідно чітко сегментувати стан вторинного та первинного ринків.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт в сфері девелопменту Олег Приходько, аналізуючи дані Держстату про те, що обсяг будівництва житла в Україні впав до мінімуму та став найнижчим за останні шість років.

«На первиннному ринку нерухомості тенденції до згортання обсягів будівництва дійсно є, що обумовлено двома основними складовими: відсутністю платоспроможного населення, за рахунок якого проводитиметься будівництво ЖК, та відсутністю банківського кредитування забудовників», – констатує експерт.

У сьогоднішніх умовах, уточнив він, більшість нових проектів уже починаються на базі існуючого капіталу забудовників. А ось при проектуванні нових забудовники намагаються максимально здешевити будівництво: як за рахунок будматеріалів, так і за рахунок архітектурних та конструктивних проектних рішень.

На даному етапі, пояснює фахівець, зниження цін на первинному ринку нерухомості відбувається плавними й повільними темпами без різких коливань цінової пропозиції.

Більшк того, у забудовника є можливість організувати тимчасове та ситуативне зниження цін за рахунок певних акцій, у яких знижки дорівнюють певному падінню загальної вартості.

Сучасна тенденція на здешевлення житла на первинному ринку призвела до зменшення площ квартир. Дозменшувалися до того, що щось схоже на кімнату в гуртожитку з санвузлом у кутку та електроплитою біля розетки стали називати квартирами з дивною приставкою SMART.

«На тлі загальнонаціонального зубожіння населення забудовники стали «не досипати» квадратні метри у квартири, що тільки будуються. Миттєво маркетологи-технологи «завернули» подорожчання одного квадратного метра в красиву обгортку та назвали її «SMART-квартира», - підкреслює Приходько.

«Ось тільки в даному випадку цей SMART далекий від англійського SMART - «розумний». Був би сенс у слові SMART, якби ці SMARTи будувалися в центрі міста, поруч із ВУЗами, з офісними центрами. Але в таких місцях (розташоване – Ред.) житло класу luxe абсолютно нескромних площ, а на задвірках – SMART», – розповідає експерт.

Де в Україні найдешевше житлоНадії експертів на те, що ринок нерухомості пройшов дно падіння ще влітку 2016 року, не виправдалися – кількість угод є мінімальною, а ціни на вторинному ринку продовжують знижуватися в усій країні.

У підсумку такі квартири купують ніби малозабезпечені громадяни, але за ціною за 1 квадратний метр вищою, ніж у простих малогабаритних однокімнатних квартирах.

«Сьогодні на околицях столиці вартість квадратного метра житла на етапі будівництва починається від 9000 грн, що трохи більше 300 доларів США, а це рівень 2000-го року», - оцінює цінову політику на ринку експерт.

Що стосується вторинного житла, то, за його словами, саме цей сегмент ринку найбільше схильний до різкого стрибка цін.

«Готове житло швидше реагує на безліч факторів: попит, економічну ситуацію, доходи населення, причини необхідності продажу. Вторинний ринок багато в чому залежить від локації нерухомості та технічного стану. Саме такі об'єкти показують найбільше просідання цін», - пояснив Приходько.

Підсумовуючи, експерт додав, що в 2017 році обвал можливий тільки за форс-мажорних обставин, які прямо вплинуть на економіку країни. А ось плавного зниження цін на 15-20% у різних сегментах, залежносто від типу нерухомості, ринку не уникнути.

«За тієї цінової пропозиції, що зараз на ринку, обвалом можна назвати зниження цін більше, ніж 30% при тому, що таке зниження має відбутися за 2-3 місяці. Всі інші тенденції – це уповільнене відкликання пропозиції на існуючий попит», - резюмує Приходько.

Нагадаємо, на початку лютого Президент України підписав закон, який змінює правила роботи на будівельному ринку. Також на перепланування житла більше не буде потрібен додатковий дозвіл.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: