Темп росту роздрібного товарообігу в січні сповільнився до 2,9% – Держстат

Читать на русском
Темп зростання в секторі роздрібної торгівлі залишається повільним, вказуючи на те, що на споживання домогосподарств поки не вплинуло поліпшення споживчих настроїв.

Реальне зростання роздрібного товарообігу підприємств у січні сповільнилося до 2,9% на рік до року з 3,9% в грудні, але прискорилось у порівнянні з 0,1% в січні 2016-го.

У той же час, обіг роздрібної торгівлі – ширший індикатор, що охоплює фізичних осіб-підприємців, – виріс на 3,1% р/р, сповільнившися з 4% у 2016 році, повідомляє «Слово і Діло».

«Темп зростання в секторі роздрібної торгівлі залишається повільним, вказуючи на те, що на споживання домогосподарств поки не вплинули ані поліпшення споживчих настроїв (до 57 пунктів в грудні, найвищий рівень із моменту першої серйозної ескалації конфлікту на сході в середині 2014 року), ні підвищення вдвічі мінімальної зарплати з січня поточного року», – коментує ситуацію головний економіст ІК Dragon Capital Олена Белан.

У компанії очікують, що темпи відновлення споживчого попиту прискоряться. Зокрема, після того як закінчиться опалювальний сезон, і знизяться рахунки за комунальні послуги.

Україна і Білорусь розширюють торгові відносини – МЕРТЗа 8 місяців 2016 року товарообіг між Україною та Білоруссю становив $2,3 млрд, що на 9% більше порівняно з відповідним періодом минулого року, з яких лише $537,4 млн – український експорт, решта $1,76 млрд – імпорт із Білорусі.

«Споживчий попит, поряд з зростанням інвестицій, що триває, стануть ключовими факторами відновлення економіки в цьому році. Відповідно до нашого прогнозу, реальний ВВП збільшиться на 2,5% р/р в 2017 році після оціночних 2,2% у 2016 році», – зазначила економіст.

Як уже повідомлялося, експорт аграрних і харчових продуктів з України до країн Євросоюзу за минулий рік склав $4,2 млрд, і в порівнянні з 2015 роком зріс на 1,6%.

Обіг роздрібної торгівлі в Україні у 2016 році збільшився на 3,7% порівняно з 2015 роком (у порівнянних цінах) – до 1,159 трлн грн.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: