Експерт пояснив, чому МВФ вимагає заморозити мінімальну зарплату на три роки

Читать на русском
Дмитро Яблоновськийфінансовий аналітик

У рішенні різко підвищити «мінімалку» були як плюси, так і мінуси, але зараз навряд чи є сенс заморожувати мінімальну зарплату.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт фінансових ринків, начальник департаменту фінансових досліджень компанії GfK Ukraine Дмитро Яблоновський, аналізуючи вимогу МВФ заморозити підвищення мінімальної зарплати в Україні на три роки.

«Варіантом може бути прив'язка «мінімалки» до реального економічного зростання, але не заморожування. Якби ми проводили реформи, які, відповідно до індексу моніторингу реформ, нікуди не рухаються, вони б могли призвести до економічного зростання, приросту зарплат у середньому, а це підтягне мінімальні зарплати», – аналізує фінансист.

Звичайно, додав він, якщо реформ не буде, а зростання буде в районі 1-2%, максимум 3%, то жодного підвищення не відбудеться.

На його думку, у рішенні щодо підвищення до 3200 гривень превалював популізм. Ідеться не про те, щоб взагалі не робити підвищення. Своя логіка в цьому була – стимулювання економіки через споживання.

«Багато хто не платить податки й сидить на «мінімалці», а отримує в результаті втричі більше. Також це спроба «відбілити» зарплату. Напередодні був знижений ЄСВ, що не привело до «відбілення» зарплат. Кабмін вирішив, що якщо тривають виплати зарплат у конвертах, то потрібно підвищимо «мінімалку», й буде сплачений хоча б мінімальний податок у більшому обсязі. Ось і вся логіка», – пояснив він.

Позиція МВФ полягає в тому, наголосив експерт, щоб ми не намагалися вирішувати проблему ухилення від податків або стимулювання економіки заходами, які можуть призвести до інфляції та інших негативних наслідків.

«З іншого боку, є можливість залишити простір для маневру та прив'язати зростання «мінімалки» до того, на скільки зростатиме економіка», – резюмував Дмитро Яблоновський.

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман обіцяв, що збільшення мінімальної заробітної плати вдвічі не призведе до негативних фінансових економічних наслідків.

Нагадаємо, раніше МВФ запропонував Україні запровадити новий податок.

Як повідомлялося раніше, Україна очікує чергового траншу МВФ наприкінці лютого-на початку березня.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: