Третій Майдан, продовження Революції Гідності або провокації Кремля: що на нас чекає найближчими днями?

Читать на русском
Максим Кречетовжурналіст, блогер

Не хочеться «каркати», але багато чого вказує на те, що жертви (як мінімум поранені) в центрі Києва скоро будуть. Москві терміново потрібен саме громадянський конфлікт всередині України і найкраще – в сакральному для нас місці: на Майдані. Потрібні жертви й тим, хто всередині країни мріє якнайшвидше змінити владу будь-якими засобами. Потрібні вони провокаторам усіх мастей. Потрібні і владі, щоб сказати «ми ж говорили, що нічого доброго з третього Майдану вийти не може».

Українці не радикальні за своєю ментальністю. Тому охоче віриться в заяви СБУ про те, що за деякими праворадикалами стоять російські спецслужби і їх місцеві добровільні (платні й ідейні) помічники. Але є питання до наших чекістів: невже ви весь український народ, усіх киян вважаєте настільки дурними, щоб ми повелися на «революційні» заклики в блюзнірськх акаунтах якихось колишніх бойовиків-сепаратистів? І що ви зробили, щоб нейтралізувати відомих вам провокаторів? Про це напередодні не прозвучало ні слова.

Попередні потуги

Днями ми побачимо вже третю спробу розгойдати «Майдан-3». Перша була рік тому і без огиди неможливо згадувати про клоунів-маргіналів, які захопили хол готелю «Козацький» і побили вікна в будинках на Хрещатику і на Майдані. Вони провокували безглузді сутички з силовиками, що пародіювали Революцію Гідності, публікуючи в соцмережах заклики допомогти їм зігрітися – принести бензин для генератора і т. д. Навіть встановили одну палатку під стелою Незалежності. Так і залишилося загадкою: хто ж це все тоді організував? З одного боку акцію докладно висвітлювали антиукраїнські інтернет-ресурси і прокремлівський «17 канал». Правда, нормальні люди відгукнутися на заклики з цих медіа-смітників і вийти на Майдан ніяк не могли. А з іншого боку одним із лідерів цього політичного шапіто був багаторічний соратник чинного Президента, колишній член його фракції «Солідарність» в парламенті Юрій Кармазін. Загалом, тоді кожен отримав своє: росіянам і нашим місцевим сепарам було показано, як сильно український народ не любить владу, а влада показала українцям, що виходити на майдани проти неї – це означає бути з однієї пісочниці з усякою наволоччю.

Від Майдану до Майдану: чого нас навчила Помаранчева революція?Перший Майдан, або, як його ще називають, Помаранчева революція, запам’ятався як перше й безкровне повстання українського народу за незалежну історію. Проте чи виправдав сподівання народу її лідер Віктор Ющенко?

Друга спроба була в листопаді минулого року. Тоді вийти на протести проти свого колишнього друга народ підбивав відставний одеський губернатор, відставний президент Грузії Міхеіл Саакашвілі (чи не є збігом те, що він пішов у відставку в день жовтневого перевороту 1917 року?), а також відставний глава СБУ і чинний соратник Юлії Тимошенко Валентин Наливайченко під чолі колони якогось руху «Справедливість». Як коментар до того видовища прямо-таки напрошувалася жарт блогерів про те, що у Наливайченка чудове прізвище для ресторанного бізнесу, то навіщо він у політику попхався?.. Ще смішніше, що в Москві його вважають мало не агентом ЦРУ, хоча він брав участь в акціях, які керівництво СБУ на спеціальному брифінгу назвало планом Путіна з дестабілізації ситуації в Україні під назвою «Шатун».

Бий «голубих», рятуй Україну?

Скажіть, ну на кого розраховані заклики якоїсь організації радикальних українських націоналістів і нетерпимих гомофобів (???) «Наждак»? Не будемо коментувати їх сексуальні комплекси та більш ніж дивну назву, але вони розмістили революційні заклики на своїй сторінці в російській соцмережі «ВКонтакте»!!! «Беріть зареєстровану зброю з собою на акцію. А незареєстровану тримайте неподалік. Не бійтеся, ми переможемо», – йдеться у зверненні. Російські «колеги» пишуть: «Націоналісти домагаються дострокових виборів до Верховної Ради, а головним ворогом країни називають Президента України Петра Порошенка. Вони обіцяють встановити в центрі столиці намети. 20 лютого в Києві плануються безстрокові акції протесту, в яких візьмуть участь ошукані вкладники, федерації малого бізнесу і бойовики-націоналісти з організацій «Радикальні праві сили», УНСО (заборонена в Росії) і «Наждак». І цю маячню захоплено копіюють десятки російських же інформаційних сайтів, але хіба на такі анонси можуть відгукнутися українські патріоти? Зате коли побачите сумних людей, що лякливо озираються із квітами в руках – знайте, що це прокурори, які ведуть справи за злочинами проти Майдану, що їх генпрокурор Юрій Луценко привів він без охорони 18 лютого об 11:00 на Майдан покласти квіти до пам'ятних знаків загиблим... Ступінь адекватності такої вимоги пана Луценка коментувати, думаю, не варто.

Отже, скликання Майдану таким чином – не інакше як його повна компрометація. Жодна розсудлива людина (а тільки вони щиро підтримували і творили Революцію Гідності) не піде на збіговисько, яке суперечить самим принципам Майдану. Тобто цю інформаційну хвилю можна вважати такою, що відлякує нормальних людей і залучає на акцію виключно людей неадекватних, кровожерливих і просто жадібних.

Але паралельно з цим відлякувати людей від Майдану знову взялася СБУ. Аргументи все ті ж, що й восени, тому, коли я спостерігав на екрані керівника апарату голови СБУ Олександра Ткачука, мені ввижалося, що він співає пісню «Опять «Шатун» и мается былое в темноте»... Хоча ні – там було кылька вибухових моментів: на 8-ми з 18-ти акцій у дні пам'яті героїв Небесної сотні (18-22 лютого) заплановані провокації, в тому числі і з застосуванням зброї. Причому 3 з 8 розробляються безпосередньо в Росії. І там же, у Росії, якийсь колишній бойовик «ДНР» Сергій Жук активно ставить на вуха людей в фіктивних акаунтах під іменами Микола Гайдук і Степан Мазура. Олександр Ткачук повідомив: «Маскуючись під патріота України, Сергій Жук довгий час намагається спровокувати масові зіткнення в Києві. За нашими даними, він безпосередньо причетний до адміністрування та створення спільнот у соціальних мережах «Патріоти України», «Українська революція», «Всы на Майдан», «Продовження Революції Гідності», «Майдан-3», «Ми – патріоти України». Ну що ж, спільними зусиллями росіяни та наша СБУ частину акцій скомпрометували/викрили. Але ж не тільки фріки й провокатори прийдуть на Майдан у річницю воістину чорних днів 2014-го, а й цілком нормальні люди з нормальними намірами – вшанувати пам'ять загиблих. До речі, генерал-лейтенант запасу Дмитро Уманець досить жорстко коментує нові заяви СБУ: «Я як учасник першого і другого Майдану можу сказати, що влада абсолютно не працює, щоб виконати вимоги Майдану – одного і другого. І в той же час, нічого не роблячи, вони намагаються втриматися при владі будь-якою ціною, в тому числі за допомогою подібних залякувань про «насильницькі дії».

Майдан здорової людини

На 19 лютого, неділю, скликає людей на Майдан один із активістів Революції Гідності, ветеран АТО Володимир Шилов. Його пост дуже стриманий: «На 12:00 19 лютого 2017 р. на Майдані будуть проходити заходи, присвячені пам'яті загиблих бійців Небесної сотні. Планується проведення Народного Віче з обговорення питань сьогоднішнього життя держави Україна. Просимо взяти участь у запланованому заході всіх небайдужих патріотів України». В СБУ дуже б хотіли, щоб і такі акції вважалися частиною придуманого незрозуміло де (в Москві або Києві) плану «Шатун» – аж надто незручні для влади питання вони хочуть обговорити на Майдані. Але в даному випадку планується збір людей дуже гідних, навіть героїчних, тому «мазнути» їх прямим текстом ніхто не наважився. Навіть російська преса, де панує істерія з приводу «нового Майдану», говорить про націоналістів і «екстремістів» зі «Свободи» і «Правого сектора» – улюблених «страшилок» для внутрішньоросійського вживання. І вони ж пишуть, що «фашистські молодчики» виступатимуть проти «незговірливого Порошенка»: навіть вірний прес-секретар Петра Олексійовича Святослав Цеголко не міг би заявити чогось більш приємного для вуха патрона, ніж це.

Жити по-новому, або Чому переможе ПутінСьогодні будь-який протест проти дій влади, від мітингу ошуканих вкладників банків до невдоволення, викликаного 24-річною заступницею Авакова, сприймається як витівки Путіна. І це – дуже зручна позиція для можновладців, вважає журналіст Максим Кречетов.

Тим часом командир 8-го окремого батальйону «Аратта» Української добровольчої армії Дмитра Яроша Андрій Гергерт (Червень) заявляє: «За спробами організувати повстання в Україні стоять спецслужби президента Росії Володимира Путіна». Нічого собі «нежданчик» для Кремля і СБУ – він, затятий «правосек», висловлюється проти розгойдування ситуації в країні псевдомайданами: «Нам треба бути дуже об'єднаними. Нам треба дуже добре думати, що ми говоримо, як ми поводимося, як ми взагалі проживаємо кожен день». Розрив шаблонів якийсь.

Так, цю владу нема за що любити: держзакупівлі через ProZorro, електронні декларації та відмова від російського газу – це замало для трьох бурхливих років. Але маніфестом адекватних патріотів з приводу майбутніх «майданів» можна вважати пост журналіста Станіслава Речинського. Ось, на мій погляд, найважливіший фрагмент: «За всієї моєї нелюбові до Порошенка й особливо до його брудної армії тролів – це безглузда ідея. На щастя, вона навряд чи здійсненна. Проплачені демонстранти ніколи не «запалять» Київ. Якщо тільки... Якщо тільки не проллється кров. У Києві – достатньо кількох людей. Або в АТО – кількох сотень. З огляду на те, що склад демонстрантів дуже різноманітний і суперечливий, – кров може пролитися легко. Зрозуміло, що цьому протидіятимуть силовики. Зрозуміло, що через це вони й будуть найбільш вразливими та ненависним. Є слабка надія на те, що СБУ згадає значення слова «профілактування». І що воно не буде занадто незграбним. Тому що в іншому випадку ексцеси можуть привести... до серйозних заворушень із непередбачуваними наслідками. Один з яких цілком передбачуваний – запровадження воєнного стану. Що стане для Порошенка відмінною можливістю дійсно узурпувати владу».

Максим Кречетов, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: