Експерт: країни-учасниці ОБСЄ не готові доплачувати за рішення українських проблем

Читать на русском
Руслан Бортникполітолог

Питання реформування ОБСЄ обговорюється десятки років, але жодної реформи не відбулося. Мабуть, той вигляд, в якому організація існує сьогодні, – це максимально консенсусний варіант.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики, політолог Руслан Бортник, оцінюючи заяву про те, що ОБСЄ стала недієздатною організацією, яка не справляється зі своїми завданнями.

«Можливо, це реакція на те, що після фіксації танків, обстрілів Авдіївки, взаємного характеру ескалації бойових дій позиція ОБСЄ сприймається частиною українського політикуму як така, що більш направлена в бік РФ. Це може бути попередження ОБСЄ про те, що в разі наведення доказів її проросійської позиції Україна порушуватиме питання про відмову від цієї місії або принаймні її трансформацію», – припустив політолог.

На його думку, місія ОБСЄ достатньо успішна, проблема лише в тому, що від самого початку Україна неправильно оцінювала роль Організації. Роль ОБСЄ – це, як правило, заморожування конфлікту, зниження градусу протистояння, запобігання «гарячому конфлікту».

«З цією роллю на Донбасі ОБСЄ впоралася. Сьогоднішні події, на щастя, не можна порівняти з подіями та обстрілами 2014 року. Градус війни знизився. Так, обстріли на Донбасі тривають, але це вже не можна назвати повноцінною фронтовою війною, яка йшла на 400 кілометрах фронту», – наголосив Бортник.

Функцію каталізатора, свого роду «вогнегасника» на Донбасі ОБСЄ виконала. Вирішення конфліктів не належить до повноважень організації.

«ОБСЄ не має для цього ані ресурсів, ані політичної ваги, ані в принципі таких завдань. Перевести конфлікт у політичну площину та довести ситуацію до пошуку політичних рішень щодо реінтеграції Донбасу можуть лише сторони конфлікту – Україна та РФ, але не ОБСЄ», – зауважив він.

Безумовно, зауважив експерт, місія може працювати краще, але виникає наступне питання: чи можуть тисяча працівників відслідковувати всю ділянку фронту та всі обстріли?

Поліцейська місія на Донбасі: перспективи, позиція ОБСЄ та згода Путіна. Оцінка експертаПолітолог проаналізував заяву Павла Клімкіна про те, що рішення про місію ОБСЄ буде ухвалено у Відні.

Розширення місії ОБСЄ, додав політолог, потребує абсолютно іншого фінансування.

«Не варто забувати, що за все потрібно платити. Країни-учасниці ОБСЄ банально не готові збільшувати свої внески на українські проблеми. Можливо, дійсно прийшов час для реформування ОБСЄ, але ніхто поки шляхів, як це здійснити, не бачить», – резюмував Руслан Бортник.

Нещодавно чинний голова ОБСЄ Себастьян Курц заявив, що Організація не може відправити збройну місію на Донбас.

Раніше СММ ОБСЄ зафіксувала збільшення кількості жертв на Донбасі й висловила занепокоєння ситуацією.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: