Поліцейська місія на Донбасі: перспективи, позиція ОБСЄ та згода Путіна. Оцінка експерта

Читать на русском
Володимир Фесенкополітолог

Рішення про поліцейську місію, про те, що саме це за місія, які функції, який її склад, може ухвалюватися лише у Відні, оскільки штаб-квартира ОБСЄ розташована саме там.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політолог, директор Центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко, аналізуючи заяву Павла Клімкіна про те, що рішення про місію ОБСЄ буде ухвалено у Відні.

«Зрозуміло, що політично про це мають домовитися на рівні «нормандського формату». Якщо РФ на це погодиться, то юридично рішення потрібно оформити у Відні», – підкреслив Фесенко.

За його словами, потрібно розуміти, що Клімкін просто озвучив українську позицію.

«Є великі сумніви, що Росія погодиться на поліцейську місію, особливо для контролю кордонів і для того, щоб контролювати безпеку на виборах. Але якщо Росія не погодиться на це, то про вибори на Донбасі на російських умовах не може бути й мови», – констатував експерт.

Крім того, як пояснив він, нинішній мандат ОБСЄ – це мандат спостерігачів. Росія погоджується на деяке розширення мандата, але лише для контролю над лінією розмежування та місцями зберігання зброї.

«Цього недостатньо. Хто контролюватиме безпеку на виборах і кордон?», – додав політолог.

При цьому ОБСЄ дійсно ніколи не виконувала таких місій, і питання про мандат якраз вирішуватимуть керівні органи, для чого необхідна згода всіх сторін «нормандського формату».

Як відомо, 20 жовтня в РФ повідомили, що не проти розмістити збройну місію ОБСЄ на тимчасово окупованих територіях Донбасу, однак уже через пару днів уточнили, що президент Росії лише дав «потенційну згоду».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: