Чи буде Україна з ліками? Що обіцяють чиновники

Читать на русском
Забезпечення України ліками – тема, на якій зламано вже не один спис і яка стала причиною величезного скандалу між МОЗ та профільним комітетом Верховної Ради. Слово і Діло вирішило пригадати, що політики обіцяли українцям із цього приводу.
Фото з відкритих джерел

30 січня Міністерство охорони здоров’я почало закуповувати лікарські засоби та вироби медичного призначення через міжнародні організації. Відповідне оголошення з’явилося на офіційному веб-сайті МОЗу. Як зазначається в повідомленні, ці організації взяли на себе зобов’язання поставити засоби імунопрофілактики, лікарські засоби та медичні вироби в рамках відповідних бюджетних програм за 37 напрямками на суму понад 3 млрд грн.

Також в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун пообіцяла, що до кінця січня МОЗ сформує замовлення ліків через міжнародні організації вже за кошти Держбюджету-2017. На цю мить відомство прозвітувало про освоєння коштів Бюджету-2016, а «Слово і Діло» тим часом направило інформаційний запит щодо списків ліків для замовлення вже цього року. Доки портал чекає на відповідь, пропонуємо вам ознайомитися з прогнозами та обіцянками політиків щодо забезпечення українців ліками, в тому числі за державний кошт.

Обіцянку про те, що Україна здійснюватиме закупівлю ліків виключно прозоро, через міжнародні організації, Супрун дала ще 15 серпня минулого року. Таким чином, переконана вона, вдасться запобігти проявам корупції в тендерах МОЗу.

Переконання в тому, що українці обов’язково будуть забезпечені безкоштовними ліками, в середині вересня висловив прем’єр-міністр Володимир Гройсман. Для цього, запевнив він, уряд закумулює достатньо грошей. А вже 9 листопада минулого року він заявив, що Кабмін застосовуватиме «жорсткі санкції» проти фармацевтичних компаній, які намагатимуться створити штучний дефіцит ліків, залишаючи на ринку дорожчі аналоги. Щоб запобігти цьому, фармринок змусять перейти на референтне ціноутворення – принцип, за яким встановлення ціни на певний вид ліків залежатиме від рівня цін на аналогічні препарати в низці інших країн.

Здешевити окремі види ліків за допомогою розширення програми реімбурсації (компенсації за рахунок держави частини вартості препаратів) пообіцяла 22 листопада й Супрун.

Серед депутатів Верховної Ради також є політики, що активно роздають обіцянки з приводу забезпечення українців ліками. Наприклад, Олег Ляшко, чия фракція зареєструвала законопроект про забезпечення пенсіонерів безкоштовними ліками та який обіцяв домогтися його ухвалення. Також серед них представниця «Самопомочі» Ірина Сисоєнко, яка задовго до Супрун висловила ідею про закупівлю ліків через міжнародні агенції ВООЗ та ЮНІСЕФ, і навіть зареєструвала в парламенті відповідний законопроект.

Аліна Костюченко, за матеріалами «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: