Відставка Кабміну та помилка Гройсмана: експерти оцінили конфлікт прем'єра з Тимошенко

Читать на русском
Дмитро Купираполітолог
Тарас Загороднійполіттехнолог

Якою б не була критика, навіть враховуючи завершення імунітету Кабміну Гройсмана, відставки уряду цієї весни не буде.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів політичний аналітик Дмитро Купира, оцінюючи конфлікт, який виник між прем'єр-міністром Володимиром Гройсманом та Юлією Тимошенко.

«Саме відставка уряду запустить нові вибори до ВР, чого власне домагається Тимошенко, але це, по-перше, не на часі, а по-друге, уряд уже пережив небезпеку й кризу. Зараз такий сценарій є малоймовірним, оскільки уряд контролює ситуацію, щоб точно дожити до осені», – аналізує Купира.

На його переконання, до весни уряд готовий. Ситуація може змінитися ближче до осені, уточнив він, але на це впливатимуть багато факторів. Загалом, на його думку, з боку Гройсмана було помилкою вдаватися до звинувачень.

«Гройсман просто повівся на провокацію через спробу депутатів «Батьківщини» зареєструвати постанову про його відставку. Не виключено, що були й кулуарні домовленості чи перемовини в коридорах», – вважає політолог.

Для свого іміджу Гройсман зробив помилку, піддавшись на провокацію Тимошенко.

Абсолютно протилежної думки дотримується політтехнолог Тарас Загородний.

За його словами, заява очільника Мін'юсту про те, що проект постанови про відставку прем'єра без відставки всього Кабінету міністрів є неконституційним, не відповідає дійсності.

«Покарання за тотальне зубожіння людей, розграбовані банки, грабіжницькі тарифи кидає в піт Кабмін Гройсмана та коаліцію. Бояться навіть постанову зареєструвати й говорять юридичні нісенітниці», – написав він у Facebook.

Конфлікт Тимошенко і Гройсмана: хто кого переобіцяє?Конфлікт між «вічною опозиціонеркою» Юлією Тимошенко та главою уряду Володимиром Гройсманом триває вже давно, що отримало відображення в обіцянках обох.

По-перше, підкреслив експерт, не Петренко та клерки ВР визначають, що конституційно, а що – ні. Для цього в нас є Конституційний суд. По-друге, Мін'юст – це виконавча влада, а значить, робить те, що говорить парламент (законодавча влада), а не коментує його діяльність.

«Народний депутат може реєструвати будь-які документи (хоч про захист України від прибульців), а апарат парламенту зобов'язаний їх реєструвати. Їхню якість уже визначає науково-експертне управління, комітети, потім вони виносяться до зали, де ухвалюються або ні. До речі, нереєстрація постанови може трактуватися як перешкоджання роботі народного депутата з можливою посадкою», – пояснив Загородний.

Нагадаємо, Володимир Гройсман звинуватив Юлію Тимошенко в корупції та популізмі, назвавши її «мамою корупції в Україні».

«Слово і Діло» дослідило історію конфлікту лідера «Батьківщини» та прем'єра в матеріалі «Конфлікт Тимошенко і Гройсмана. Хто кого переобіцяє?».

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: