Поганий хороший Трамп: чи визначився президент США щодо України?

Читать на русском
Руслан Бортникполітолог

Поки немає підстав говорити ані про «зраду», ані про «перемогу». Навіть ця риторика дуже відрізняється від риторики попередньої адміністрації.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів директор Українського інституту аналізу та менеджменту політики, політолог Руслан Бортник, оцінюючи заяву Білого дому про те, що Трамп очікує від РФ повернення Криму та припинення насильства на Донбасі.

«Якби ця заява робилася за Обами, то вона була б приблизно в такому стилі: РФ має віддати анексований Крим, вивести свої війська з Донбасу та перестати вбивати мирних мешканців. Ця ж заява з Білого дому виглядає більш поверхнево», – акцентував політолог.

На його думку, така риторика якраз може бути наслідком торгів з РФ, які сьогодні відбуваються.

«Риторика може мати внутрішньополітичну причину – політики намагаються знайти порозуміння з американським істеблішментом. Другий варіант – торги з РФ щодо розподілу сфер впливу. Під час цих торгів, умовно кажучи, США показують свої високі ставки, не поспішають із вирішенням ситуації й можуть так само довго чекати, як це робить Росія», – розмірковує експерт.

Команда «Т»: хто допомагатиме Трампу керувати США«Слово і Діло» зібрало докупи всіх імовірних претендентів на ключові державні посади у США за президентства Трампа, а також його найвідоміших радників.

Поки що, на його переконання, робити якісь висновки зарано.

«Припинення ескалації – дуже розмитий термін. Поки немає чіткої заяви про те, що винна Росія й вона має вивести війська з Донбасу та відновити міста. Щодо Криму, то заявлене підпадає під стратегію, яку описував Кіссинджер», – резюмував Руслан Бортник.

Як відомо, напередодні Дональд Трамп звільнив свого радника Майкла Флінна через його зв'язки з РФ та спроби домовитися про зняття санкцій.

Своєю чергою, в Кремлі озвучили власну версію й переконані, що заява Білого дому направлена на те, щоб знизити невдоволення американців президентом Дональдом Трампом за його нібито проросійську позицію.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: