Експерт: ціна нового траншу МВФ може бути занадто високою для громадськості

Читать на русском
Володимир Сіденкоекономічний експерт

Ситуація з кредитуванням у МВФ неоднозначна. Річ у тім, що отримання кредитів МВФ сьогодні залишається індикатором, на який реагують міжнародні інвестори.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів експерт економічних програм Центру Разумкова Володимир Сіденко, оцінюючи заяву директора-розпорядника МВФ Крістін Лагард про те, що кредитори залишилися задоволені переговорами про виділення нового траншу Україні.

«Недосягнення згоди з МВФ щодо кредитування негативно позначається на сприйнятті України як об'єкта для інвестування іншими фінансовими інституціями», – наголосив Сіденко.

За його словами, головне питання в тому, яким чином влада намагається вирішити проблему розвитку та економічного зростання України. В цьому плані питання до самої ідеології тих перетворень, які здійснюються.

«Такий відвертий наступ на можливості внутрішніх інвесторів, тому що додаткові податки, яких вимагає МВФ, – це внутрішнє питання, не призведе до розвитку. Навпаки – це загрожує додатковим пригніченням можливостей бізнесу. Підприємства й зараз змушені платити вищу ціну через підвищення «мінімалки», – пояснив експерт.

Більше того, на його лумку, такі питання не мають вирішуватися кулуарно на переговорах уряду з МВФ.

«Компроміс мали б шукати в широкому суспільному діалозі, тому що доведеться якось просунути це рішення через парламент. Поки шляхів для реалізації такого рішення немає», – додав економіст.

Досвід схожих рішень у таких питаннях, зокрема приклад Греції, абсолютно не переконує, що це правильний підхід до вирішення складних структурних проблем.

«Таке фінансове утискання може спричинити негативні наслідки. Пенсійні питання мали вирішувати за рахунок диверсифікацій, пенсійного забезпечення чи активізації недержавних пенсійних фондів, але влада сама завдала собі шкоди й створила проблеми в цьому напрямку», – вважає він.

Коли Україні чекати пенсійної реформи? Огляд обіцянок політиківПісля чергової заяви прем’єр-міністра про те, що реалізація пенсійної реформи в Україні вже на носі, «Слово і Діло» вирішило перевірити, що з цього приводу обіцяли представники вітчизняного політикуму.

«Всі наші історії про банкрутство, ліквідації банків, шахрайство Пенсійного фонду – інституційна, а не фінансова проблема. Забезпечити додаткові джерела за рахунок додаткових податків легше, ніж знайти формат діяльності, який би зробив систему працюючою. Результат – занадто висока ціна траншу, тому що вона не зовсім адекватна, а такі неадекватні кроки виявляються дорогими для суспільства», – проаналізував ситуацію Володимир Сіденко.

Напередодні МВФ наполіг на запровадженні нового пенсійного податку в ході пенсійної реформи. Тим часом в уряді зізналися, що кредитори вимагають збільшення пенсійного віку. Чергового траншу Україна очікує наприкінці лютого-початку березня.

Численні обіцянки політиків про те, якою має бути нова пенсійна система, «Слово і Діло» оприлюднило в матеріалі «Коли Україні чекати пенсійної реформи? Огляд обіцянок політиків».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: