Банківська система України, як і раніше, перебуває в зоні високого ризику – S&P

Читать на русском
Міжнародне рейтингове агентство Standard & Poor's оцінює банківську систему України як високоризикову.

Незважаючи на деяке поліпшення макроекономічної ситуації в Україні в 2016 році і її подальше поліпшення в 2017 році, ризик української банківської системи залишається одним з найвищих в світі, що відображено в її оцінці на рівні 10 (країни з найбільшими ризиками).

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Інтерфакс-Україна».

В оціночних документах агентства значиться, що серед ключових факторів високих фінансових та операційних ризиків для українських банків – напружена ситуація на сході країни, а також політична нестабільність.

Також в документі наголошується на тому факті, що Україна в 2018 році буде мати суттєві виплати за зовнішнім боргом. Крім того акцент робиться і на те, що в країні є високий рівень боргового навантаження корпоративного сектора, у якого близько 80% боргу в іноземній валюті.

З огляду на всі фактори, агентство прогнозує, що ризик банківської системи України і надалі залишатиметься високим.

Частка російського капіталу в банківській системі України впала нижче 10% – НБУЧастка українських банків з російським капіталом у сукупних активах всіх платоспроможних банків України в 2016 році скоротилася до 8,77% з 10,32%.

Так, за оцінками S&P, українські банки в 2017 році покажуть дуже високий рівень кредитних втрат і проблемних кредитів. Банківська система України як і раніше схильна до відтоку депозитів, її доступ до ринку капіталу обмежений.

Як повідомлялося, згідно з очікуваннями аналітиків Standard & Poor's, долар буде торгуватися на рівні 26,5 грн/$, а в кінці 2018 року – 27 грн/$.

НБУ з 13 лютого починає діагностичне обстеження якості активів і достатності капіталу 37 банків, які ще не пройшли цю процедуру.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: