Довгостроковий рейтинг Києва знижено до дефолтного

Читать на русском
Міжнародні рейтингові агентства Fitch та Standard & Poor's знизили довгостроковий рейтинг Києва в іноземній валюті до дефолтного рівня D після прострочення чергового платежу за єврооблігаціями.

Міжнародні рейтингові агентства Fitch та Standard & Poor's знизили довгостроковий рейтинг Києва в іноземній валюті до дефолтного рівня D після прострочення чергового платежу за єврооблігаціями.

Як ідеться в повідомленні S&P, запропонована власникам паперів реструктуризація прирівнюється агентством до дефолту, передає «Слово і Діло» з посиланням на «Інтерфакс-Україна».

Fitch зі свого боку розцінило як дефолт також введення тимчасового мораторію на обслуговування міського боргу.

Як повідомлялося, спеціальний комітет власників єврооблігацій Києва відхилив умови реструктуризації двох випусків єврооблігацій столиці на загальну суму в $550 млн.

Утримувачам єврооблігацій Києва пропонується обміняти облігації на суверенні на умовах, ідентичних умовам реструктуризованих суверенних єврооблігацій, за винятком більшої суми списання боргу – 25% (у порівнянні з 20% списаного боргу за реструктуризованими суверенними єврооблігаціями). Запроваджується відстрочка погашення паперів на 4 роки, процентна ставка знижується до 7,75% річних.

У Київраді пояснили, навіщо запровадили мораторій на виплату боргуКиївська міська рада ухвалила рішення про тимчасове призупинення здійснення платежів з обслуговування і погашення місцевих зовнішніх запозичень, залучених у 2005 і 2011 роках.

Тепер українська влада хоче провести реструктуризацію єврооблігацій Києва без попередньої згоди комітету кредиторів, повідомило обізнане джерело в уряді. Він пояснив, що під час переговорів з комітетом кредиторів сторони були близькі до угоди, однак угода була заблокована одним з великих власників єврооблігацій. Враховуючи, що інші учасники комітету в цілому згодні з пропозиціями Києва, було вирішено звернутися до всіх утримувачам євробондів столиці схвалити реструктуризацію без згоди спеціального комітету.

«Вже є відповідне рішення Київради, уряд його схвалює. Розпочато юридична підготовка, тому пропозиція, скоріш за все, буде зроблено протягом тижня», – повідомило джерело.

Єврооблігації Києва включені в периметр боргової операції, передбаченої програмою розширеного фінансування EFF Міжнародного валютного фонду.

Київрада схвалила реструктуризацію муніципальних єврооблігацій, розміщених в 2005 і 2011 роках, у березні 2015 року, а рішенням від 8 жовтня впровадив з 6 листопада 2015 тимчасовий мораторій на виплати за єврооблігаціями столиці.

В даний час в обігу перебувають єврооблігації Києва на $250 млн з терміном обігу до 6 листопада 2015 року та ставкою 8% річних і на $300 млн з терміном обігу до 11 липня 2016 року й ставкою 9,375% річних.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: