Активи НБУ зросли на 10,8%

Читать на русском
Активи в гривні в балансі НБУ за минулий рік знизилися на 38,4 мільярда гривень або на 8 відсотків – до 439 млрд грн.

Активи Національного банку України (НБУ) в 2016 році зросли на 10,8% або на 91,34 млрд грн – до 940,6 млрд грн.

Попередні дані балансу на 1 січня 2017 року без урахування результатів зовнішнього аудиту Нацбанк оприлюднив у середу, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Інтерфакс-Україна».

«Основним чинником зростання активів НБУ було збільшення міжнародних резервів України на 2,2 мільярда доларів або на 17% – до 15,5 мільярдів доларів. Це є відображенням політики НБУ щодо нарощування резервів для підтримки макрофінансової стабільності», – наводиться в прес-релізі коментар директора департаменту фінансового контролінгу НБУ Олега Стринжа.

Водночас активи в гривні в балансі НБУ за минулий рік знизилися на 38,4 млрд грн або на 8% – до 439 млрд грн. Нацбанк пояснює це зваженою монетарною політикою для досягнення цільового рівня інфляції.

За словами Стринжи, обсяг цінних паперів у портфелі НБУ за 2016 рік скоротився на 10,1 млрд грн завдяки відсутності домінування фіскальної політики над монетарною. Крім того, значно зменшився обсяг заборгованості банків перед НБУ: позичальники повернули йому кредити рефінансування на 31,7 млрд грн.

У Нацбанку розповіли, які купюри в Україні підробляють найчастішеУ 2016 році в обігу готівкової гривні в Україні на 1 млн шт. справжніх банкнот припадало 2,8 шт. підроблених.

Нацбанк відзначає, що обсяг його зобов'язань за минулий рік зріс незначно – на 19,6 млрд грн, до 746 млрд грн, в тому числі обсяг емітованих їм депозитних сертифікатів скоротився на 21,7 млрд грн – до 68,2 млрд грн на кінець року.

«Обсяг ліквідності банків, вкладеної в депозитні сертифікати НБУ, свідчить, що банки мають надлишкові ресурси, які можуть направити на кредитування економіки, оскільки прибутковість депозитних сертифікатів менша за вартість кредитів», – констатують у НБУ.

Як повідомлялося раніше, платоспроможні банки за 2016 рік зменшили заборгованість перед Національним банком за кредитами рефінансування на 55%, за IV квартал – на 18%.

Нагадаємо, що з 13 лютого НБУ починає діагностичне обстеження якості активів і достатності капіталу 37 банків, які ще не пройшли цю процедуру.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: