Платоспроможні банки зменшили заборгованість перед НБУ на 55%

Читать на русском
Платоспроможні банки зменшили заборгованість перед НБУ з рефінансування на 55 відсотків за 2016 рік.

Платоспроможні банки за 2016 зменшили заборгованість перед Національним банком за кредитами рефінансування на 55%, за IV квартал – на 18%.

Загальний обсяг заборгованості на 1 січня 2017 року склав 22,99 млрд грн, у тому числі за основною сумою без нарахованих відсотків – 22,57 млрд грн, свідчать показники фінансової звітності банків станом на 01.01.2017, передає «Слово і Діло».

За минулий рік загальна заборгованість платоспроможних банків перед НБУ скоротилися на 27,9 млрд грн, за четвертий квартал – на 5,06 млрд грн. Більшість банків, що мають стабілізаційні кредити або кредити на підтримку ліквідності, протягом четвертого кварталу зменшили свою заборгованість перед НБУ, один банк погасив її повністю, два банки – наростили.

Нагадаємо, що із середини 2015 року Національний банк не надає банкам стабілізаційні кредити, а використовує виключно монетарні інструменти підтримки ліквідності банків, терміни погашення яких не перевищують трьох місяців.

Банки отримують кредити рефінансування в результаті тендерів із підтримання ліквідності банків. Всі банки, які подають заявки на тендер і надають високоліквідні застави (ОВДП, депозитні сертифікати, кошти в іноземній валюті), отримують кредит автоматично. Високоліквідні застави роблять такі кредити безризиковими.

Як повідомлялося раніше, НБУ з 13 лютого починає діагностичне обстеження якості активів і достатності капіталу 37 банків, які ще не пройшли цю процедуру.

На поточний момент в Україні є п'ять банків у статусі проблемних, проте це не є для них вироком і вони можуть повернутися на ринок.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: