Рекордний урожай прискорив зростання економіки в IV кварталі

Читать на русском
Основною причиною прискорення зростання було сільське господарство, переважно внаслідок рекордно високого врожаю зернових і затримки з його збором.

За попередніми даними Державного комітету статистики України, зростання реального ВВП України в четвертому кварталі прискорився до 1,9% квартал до кварталу і до 4,7% рік до року.

«Попередній показник зростання реального ВВП в 4 кв 2016 виявився помітно вище консенсус-прогнозу агентства Bloomberg (+2,5% р/р), а також наших більш оптимістичних оцінок (+3,3% р/р)», – говорить головний економіст Dragon Capital, Олена Белан, передає «Слово і Діло».

За її словами, основною причиною прискорення зростання в порівнянні з 2% р/р у третьому кварталі 2016 року було сільське господарство, переважно внаслідок рекордно високого врожаю зернових і затримки з його збором.

«За нашими оцінками, стрімке зростання сільського господарства забезпечило більше половини приросту ВВП в 4 кварталі. У той же час несподівано високі темпи економічного зростання вказують на поліпшення в інших секторах, статистика яких щомісяця не публікується», – зазначила економіст.

Економіка України показує позитивне зростання третій квартал поспіль, а за підсумками року зростання оціночно склало +2,2% р/р. З боку попиту драйверами відновлення економічної активності в минулому році були інвестиції і пожвавлення споживчих настроїв.

Держборг України зріс на $5,5 мільярдівСума державного й гарантованого державою боргу України на кінець грудня 2016 року становила $70,97 млрд, що на 8,3% або на $5,47 млрд більше за показник на початок року.

«Чекаючи, що приріст інвестицій продовжиться в поточному році, а відновлення приватного споживання прискориться, ми прогнозуємо прискорення зростання реального ВВП до 2,5% р/р. Стримуючим фактором буде служити висока база порівняння в 2016 році, особливо в секторі сільського господарства», – прогнозує Бєлан.

Як повідомлялося, зростання валового внутрішнього продукту (ВВП) України в IV кварталі 2016 року по відношенню до аналогічного періоду попереднього року прискорилось до 4,5-4,8% в порівнянні з 2% в III кварталі.

Керуючий партнер незалежної інвестиційно-банківської компанії Capital Times Ерік Найман, вважає, що ВВП країни в 2016 році скоротився на 4,2%, а не виріс на 2,2%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: