Рівень тіньової економіки знизився до 35% від ВВП

Читать на русском
Частка тіньової економіки в Україні знизилася до 35 відсотків від ВВП, що на 5 процентних пунктів менше в порівнянні з показником відповідного періоду 2015 року.

За попередніми розрахунками Мінекономрозвитку, в січні-вересні 2016 рівень тіньової економіки становив 35% від офіційного ВВП, що на 5 процентних пунктів менше в порівнянні з показником відповідного періоду 2015 року.

Про це йдеться в звіті, який підготував Департамент економічної стратегії та макроекономічного прогнозування Мінекономрозвитку, передає «Слово і Діло».

На думку авторів документа, детінізація є результатом дії кількох чинників:

  • Збереження відносної макроекономічної стабільності (за підсумками 9 місяців 2016 зростання реального ВВП склав 1,3%, інфляція за цей період склала 6,4% проти 41,4% у відповідному періоді 2015 при девальвації середньомісячного обмінного курсу гривні до долара США на 12,2% в порівнянні з 39,5% в січні-вересні 2015 року);

  • Поліпшення бізнес-клімату в результаті дотримання політики дерегуляції та оптимізації функціонування державного сектора економіки з метою підвищення його ефективності (згідно з рейтингом Doing Business-2017 Україна зайняла 80 місце серед 190 країн; в рейтингу Doing Business 2016, уточненому відповідно до методології, яка застосовується в цьому році, Україна посідала 81 місце серед 189 країн);

Депутати змусять українців розплачуватися банківськими картамиУ Верховній Раді зареєстрували законопроект, який передбачає обмеження розрахунків готівкою до 14,5 тис. грн, що може призвести до відтоку покупців техніки та інших товарів з офіційних магазинів.

  • Відновлення і формування нових міжгалузевих зв'язків в економіці;

  • Поступова легалізація відносин на ринку праці внаслідок зниження ЄСВ.

При цьому процес детінізації стримується проблемами, зокрема, збереженням несприятливої ​​зовнішньоекономічної кон'юнктури; впровадженням РФ товарних і транзитних обмежень; збереженням фінансових ризиків в умовах триваючого банкрутства банків і недоотримання кредитних коштів від МВФ; наявністю непідконтрольних територій.

Раніше повідомлялося, що рівень української тіньової економіки знизився на 5 пунктів, що є найбільшим показником за всі роки.

Нагадаємо, що Мінсоцполітики прискорює процес детінізації зарплат.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: