Фінансова поліція vs. податкова міліція: що зміниться для бізнесу?

Читать на русском
Ілля НесходовськийЕксперт «Реанімаційного пакету реформ»

Є шанс, що це буде нова структура, яка працюватиме над тим, щоб законодавство у сфері оподаткування було витриманим, але при цьому не буде репресивним органом.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів економічний експерт «Реанімаційного пакету реформ» Ілля Несходовський, аналізуючи заяву голови Мінфіну Олександра Данилюка про намір депутатів повернути податкову міліцію та заклик не підтримувати запропоновані законодавчі зміни.

«Податкова міліція – орган, який постійно тероризував бізнес. Результати його діяльності абсолютно не відображали реальності та були неефективними. Кількість справ, які доходили до суду, дуже мала, кількість обвинувальних вироків – ще менша. Дуже багато справ закриті через відсутність злочину», – розповідає Несходовський.

На його переконання, податкова міліція – це орган, який однозначно має бути ліквідований без будь-яких спроб його поновлення.

«Фінансова поліція – це абсолютно новий орган, куди набираються й люди, що раніше працювали в податковій міліції та правоохоронних органах, але не більше 30%. Це аналітики, юристи, які працюватимуть з інформацією з баз даних, співставляти дані, матимуть доступ до системи електронного адміністрування ПДВ, що вже сьогодні дозволяє ефективно виявляти різні схеми податкового шахрайства», – пояснює експерт.

Крім того, за його словами, орган буде демілітаризований, тобто він не влаштовуватиме «маски-шоу», як раніше. Робота буде виключно з даними та документами. При цьому, уточнив він, кількість працівників буде суттєво зменшена. Не має сенсу утримувати такий великий апарат, як у податковій міліції.

12 років порожніх обіцянок: хто з українських політиків обіцяв ліквідувати податкову міліцію?«Слово і Діло» відслідкувало момент, відколи українські політики спекулюють на питанні ліквідації податкової міліції.

«Це буде зовсім інший підхід. Раніше діяли дуже просто: приїжджаєш на підприємство, ставиш всіх до стінки, вилучаються документи, комп'ютери, техніка. Після того, як ухвалять закон, подібні явища стануть неможливими», – проаналізував Ілья Несходовський.

Минулого року міністр фінансів Олександр Данилюк обіцяв ліквідувати податкову міліцію найближчим часом і запевняв, що це питання місяців, а не років.

Перші обіцянки щодо ліквідації цього рудимента фіскальної системи пролунали ще в 2004 році. Як політики боролися з «ворогом номер один» та що обіцяли, «Слово і Діло» з'ясувало в матеріалі «12 років порожніх обіцянок. Хто з українських політиків обіцяв ліквідувати податкову міліцію?».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: