Експерт розповів, як працює суд присяжних в Україні

Читать на русском
Роман Куйбідаексперт з правових реформ

Справи про довічне позбавлення волі судом присяжних розглядалися давно. Такі справи розглядалися двома професійними суддями й трьома народними засідателями. В 2011 році таку практику скасували, щоб у новому КПК, ухваленому в 2012 році, назвати це судом присяжних.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів головний експерт «Реанімаційного пакета реформ» Роман Куйбіда, оцінюючи інформацію про те, що ВР узаконила суд присяжних.

«Народних засідателів просто перейменували на суд присяжних. Зараз це також 2 професійних судді та 3 присяжних. Як правило, здійснюється добір присяжних, у тому числі запасних, на випадок, якщо обрані з якихось причин будуть відсторонені. В такому складі розглядається справа», – пояснив експерт.

На його думку, зараз питання в тому, щоб цю систему змінити.

Судова реформа: які зміни внесла до системи правосуддя Верховна РадаСлово і Діло вирішило показати, які зміни в роботу вітчизняної системи правосуддя внесла Верховна Рада України.

«У світі більш поширеною є модель суду присяжних, коли присяжні вирішують питання факту – винен-не винен, а професійний суддя на основі цього вердикту присяжних призначає покарання та вирок. У нас присяжні вирішують весь набір питань – і питання факту провини, і питання права покарання, якщо винен», – зазначив Роман Куйбіда.

Це щось на кшталт суду шефенів, поширеного в Німеччині, але це не та модель суду присяжних, що діє в англо-саксонських чи деяких континентальних країнах, коли присяжні вирішують питання факту, і їх не троє, а значно більше.

«Як свідчить практика, цей суд частіше оголошує виправдальні вироки, тому що там, де діє професійний суддя, майже в 100% є обвинувальний вирок. Там, де є присяжні, існує шанс отримати виправдальний вирок, якщо сторона захисту буде більш переконливою, а сторона обвинувачення працює слабше. Хоча кожен випадок індивідуальний», – підсумував експерт.

Як відомо, долю вбивці двох поліцейських у Дніпрі вирішуватиме суд присяжних. Нагадаємо, 25 вересня 2016 року в Дніпрі злочинець застрелив поліцейського та поранив його напарницю, яка від отриманих травм померла в лікарні.

Про особливості судової реформи в Україні «Слово і Діло» розповіло в матеріалі «Судова реформа. Які зміни внесла до системи правосуддя Верховна Рада».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: