Нардепи ухвалили за основу законопроект про Конституційний суд

Читать на русском
Народний депутати 239 голосами ухвалили за основу в першому читанні законопроект про Конституційний суд.

Верховна Рада України в першому читанні ухвалила проект закону (№5336-1) про Конституційний суд України, взявши його за основу.

За відповідне рішення проголосували 239 народних депутатів, повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Інтерфакс-Україна».

За інформацією прес-служби Адміністрації Президента, після внесення групою депутатів законодавчої ініціативи, цей законопроект імплементує зміни до Конституції в частині правосуддя, які набули чинності 30 вересня 2016 року, щодо порядку організації та діяльності КС, статусу суддів Конституційного суду, встановлює норми щодо підстав та порядку звернення до Суду, процедури розгляду ним справ та виконання судових рішень.

Один з авторів законопроекту, народний депутат від БПП Сергій Алексєєв, пояснив, що пропонується розширити повноваження Конституційного суду, зокрема він розглядатиме конституційні скарги, надаватиме висновок щодо відповідності Конституції України питань, які пропонуються для винесення на всеукраїнський референдум із народної ініціативи.

«Водночас із повноважень Конституційного суду вилучені невластиві йому функції – це тлумачення законів. Закони тлумачить судова практика», – сказав співавтор проекту закону.

Він також додав, що змінена організаційна структура КСУ: в складі суду діятимуть Велика палата – всі 18 суддів, два сенати – по 9 суддів у кожному та 6 колегій – по 3 судді в кожній.

«Велика палата Конституційного суду України розглядає питання по суті в межах повноважень Конституційного суду, визначених Конституцією. Сенат КСУ розглядає питання відповідності Конституції та законам України щодо конституційної скарги особи. Колегія Конституційного суду – вирішення питань щодо відкриття конституційних проваджень у справах за конституційним поданням, конституційним зверненням, конституційною скаргою», – пояснив нардеп.

Нагадаємо, раніше Рада внесла до порядку денного законопроект про КСУ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: