Українці масово переходять на двозонні електролічильники

Читать на русском
Дорога електрика змушує українців замислюватися про економію. Хорошим варіантом тут є установка двухзонного електролічильника.

За останній рік кількість українців з двозонними електролічильниками виросло в 1,6 рази. При цьому витрачені на покупку лічильника гроші можуть окупатися кілька років.

Про це повідомляє «Слово і Діло» з посиланням на «Сегодня».

Тільки за минулий рік 154 тис українців встановили багатозонні електролічильники. За інформацією Нацкомісії, що здійснює держрегулювання в сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), станом на початок цього року 400 тисяч українських сімей користуються багатозонними лічильниками. З огляду на, що всього в країні 15 мільйонів домогосподарств, більша частина українців такою можливістю не скористалися.

Особливість двухзонного лічильника в тому, що він з 23 вечора до 7 ранку рахує електроенергію за тарифом в два рази нижче. В середньому це дозволяє платити за світло на 25% менше.

Такий прилад обліку з установкою обійдеться приблизно в 1400 гривень. Наприклад, сім'я, яка споживає 200 кВт-год електроенергії і при цьому 25% світла використовує з 23 години вечора до 7-ї години ранку, кожен місяць зможе економити 42 гривні. Отже, двозонний лічильник окупиться приблизно через три роки.

У серпні минулого року Кабмін дозволив українцям самостійно купувати лічильники, а не тільки у постачальників послуг. Крім того, постановою визначили терміни параметризації лічильника.

Нагадаємо, що споживання електроенергії в Україні в січні 2017 році з урахуванням технологічних втрат у мережах зросло на 1,8% (на 263,4 млн кВт-год) в порівнянні з аналогічним місяцем 2016 року – до 14,913 млрд кВт-год.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: