Ціни на молоко почали зниження

Читать на русском

Основним фактором зниження цін на молоко є зростання пропозиції на ринку і чим далі, ти більший вплив на ціноутворення він матиме.

На цьому тижні закупівельні ціни на молоко за досить тривалий період показали зниження. Це стосується вищого і першого сорту.

Про це повідомляє аналітичний відділ Асоціації виробників молока, передає «Слово і Діло».

Основним фактором, який тепер «включається в гру» є зростання пропозиції молока на ринку і чим далі, тим більший вплив на ціноутворення він матиме. Зараз корови, як на промислових фермах, так і в господарствах населення, починають приводити приплід і збільшувати надої молока. Тенденція зростання виробництва триватиме до середини літа.

Переробники вже зараз ведуть переговори про поступове зниження ціни, але як довго воно триватиме поки невідомо, адже ніхто не може сказати точно, скільки молока зможуть забезпечити господарства населення і як буде складатися ситуація з виплатами дотацій для промислових ферм.

Ще одним фактом, який стримує ріст цін є зміцнення української гривні по відношенню до американського долара. За тиждень гривня зміцнилася на 5 копійок – до 27,03 грн за долар.

Однак стабілізація гривні поки не впливає на формування цін на паливо. Дизель продовжує помірно зростати. На цьому тижні літр ДТ подорожчав на 6 копійок і коштував 22,07 грн/кг.

Середня ціна на молоко екстра класу станом на 7 лютого склала 9,40 грн/кг, що на 3 копійки нижче попереднього тижня. Найвищу ціну за таке молоко платили в Сумській області – 9,56 грн/кг, а найнижчу в Хмельницькій – 9,10 грн.

Середня ціна на молоко вищого цьому тижні склала 8,86 грн/кг. Це на 6 копійок вище ціни попереднього тижня. Найвищу ціну за нього платили в Харківській області – 9,44 грн, а найнижчу в Рівненській – 8,30 грн.

Ціна на молоко першого сорту на цьому тижні опустили на 2 коп. – до 8,60 грн. Найвищу середню ціну за нього платили на Київщині – 9,30 грн, а найнижча – на Львівщині – 7,20 грн/кг.

Сергій ШаховНародний депутат України
Шахов пообіцяв домогтися спрямування коштів на будівництво молоко- та м'ясопереробних підприємствСказано 15 червня 2016 р.Статус обіцянки: Не виконано

Всі перераховані вище фактори на цьому тижні мали вплив на формування цін на полиці. Дешевшати почали молоко і імпортні сири. Так, молоко 2,5% жирності за тиждень подешевшало на 25 коп. і коштувало 22,29 грн/кг. На імпортні сири «Мааздамер» і «Едам» опустилися на 6 і 2,24 грн/кг – до 280,79 і 207,13 грн відповідно.

Подорожчали на цьому тижні вітчизняний сир «Російський» – +46 коп. – до 158,77 грн/кг і йогурт – 32 коп., до 46,94 грн. Різко цьому тижні підскочила ціна на масло +3 грн – до 170,46 грн.

Як повідомлялося, січневі ціни 2017 року найбільше характеризувалися зростанням в таких товарних групах, як овочі та молоко.

За 11 місяців 2016 року імпорт молокопродуктів в Україну виріс на 38,2% – до 91 тис. тонн. Найбільші поставки молочної продукції здійснюються з країн Євросоюзу (Польща, Німеччина, Франція).

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: