Ціни на які товари в січні зросли найбільше

Читать на русском
У річному вимірі ключовим фактором інфляції залишалися житлово-комунальні послуги, що подорожчали на 47 відсотків порівняно із січнем 2016 року за рахунок опалення.

Січневі ціни 2017 року найбільше характеризувалися зростанням у таких товарних групах, як овочі та молоко, а також подорожчанням палива, що було частково компенсовано сезонним зниженням цін на одяг.

Про це повідомили в компаніі Dragon Capital, передає «Слово і Діло».

«Зростання споживчих цін минулого місяця було викликане сезонним підвищенням цін на овочі та молоко (+15% і +3,3% місяць до місяця відповідно), а також подорожчанням палива (+2,8% м/м). Ці джерела зростання були частково компенсовані сезонним зниженням цін на одяг», – коментує головний економіст компанії Олена Белан.

За її словами, в річному вимірі ключовим фактором інфляції залишалися житлово-комунальні послуги, що подорожчали на 47% порівняно із січнем 2016 року в основному за рахунок тарифів на опалення. Водночас зростання цін на продукти харчування було помірним (+3,0% р/р).

Гонтарева не виконала обіцянку довести інфляцію до рівня менш ніж 10%Голова Національного банку України Валерія Гонтарева не виконала обіцянку довести інфляцію до рівня менш ніж 10% за підсумками 2016 року.

Проте перегляд вагової структури робить ІСЦ менш чутливим до змін цін на продукти харчування й тарифів ЖКГ. Водночас коливання цін на паливо та послуги транспорту чинитимуть сильніший вплив, ніж раніше.

«Припускаючи відсутність значних змін з боку факторів пропозиції, включаючи урожай, і різких стрибків валютного курсу, ми очікуємо, що інфляція до кінця 2017 року сповільниться до 8%», – вважає Белан.

Нагадаємо, за даними Держстату, в січні ціни на споживчі товари зросли на 1,1% м/м після зростання на 0,9% в грудні, в зв'язку з чим річний показник інфляції трохи зріс – до 12,6% р/р з 12,4% в грудні.

Як повідомлялося раніше, інфляція в Україні в 2016 році склала 12,4%. Роком раніше вона була на рівні 44%.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: