Україна і Азербайджан домовилися про взаємну заборону на товари з Донбасу та Карабаху

Читать на русском
Товари, вироблені в Нагірному Карабасі, перетнуть кордон України лише за погодженням із Баку. Аналогічну схему застосовує Азербайджан щодо товарів, що надходять із Донбасу.

Баку та Київ домовилися не пропускати товари, вироблені на окупованих азербайджанських та українських територіях, без схвалення офіційної влади.

Про це заявив агентству «Інтерфакс-Азербайджан» посол України в Азербайджані Олександр Міщенко, передає «Слово і Діло».

«Під час візиту Президента Петра Порошенка до Баку глави двох держав дали доручення керівникам митних структур України та Азербайджану зустрітися й обговорити питання пропуску товарів, що надходять з окупованих територій двох країн. Глави митних структур зустрілися й виробили механізм, відповідно до якого товари з цих територій можуть поставлятися в тому разі, якщо ліцензовані центральною владою – Києвом і Баку», – сказав посол.

За словами дипломата, товари, вироблені в Нагірному Карабасі, можуть перетнути кордон України лише за погодженням із Баку. Аналогічну схему застосовує Азербайджан щодо товарів, що надходять із Донбасу.

«Наприклад, маркування на шампанському. Якщо там написано «Україна, Артемівський завод (Донбас)», значить, усе нормально. А якщо якась там «Новоросія» або ще щось у цьому дусі, то природно Азербайджан не буде їх приймати. Такий підхід застосовується й до товарів із Нагірного Карабаху», – зазначив Міщенко.

Азербайджан зацікавився в спільному виробництві українського ПТРК «Корсар»Азербайджан зацікавився можливістю спільного виробництва високоточного озброєння від підприємств держконцерну «Укроборонпром», зокрема керованих боєприпасів і переносних протитанкових ракетних комплексів (ПТРК) «Корсар».

«Правила та циркуляри почали діяти відразу ж, як президенти дали доручення. Тут не треба підписувати якісь міждержавні угоди. Відповідний документ був підписаний главами митних структур», – додав він.

Нагадаємо, що прем'єр-міністри держав, що входять до організації ГУАМ (Організації за демократію та економічний розвиток), зустрінуться в лютому цього року в Києві.

14 липня 2016 повідомлялося, що Президент України Петро Порошенко та президент Азербайджану Ільхам Алієв розпорядилися відновити проект трубопроводу «Одеса-Броди» для транспортування каспійської нафти до країн Європейського Союзу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: